Предавање на Graber & Steiger Architects, Луцерн / Швајцарија

Извор>>>

По студиите на универзитетот ETH Zurich и GSAPP – универзитетот Колумбија во Њујорк, дополнети со практични обуки во Базел, Niklaus Graber и Christoph Steiger ја основаа својата архитектонска практика во Луцерн во 1995 година. Нивната работа досега вклучува јавни и институционални згради, како и приватни резиденции. Со победување на разни натпревари, Graber & Steiger ги исполнија, меѓу другото, училишниот комплекс во Buttikon, галеријата Panorama на планината Pilatus, фабриката за прозорци во Hagendorn и продолжувањето на Thun Panorama. Работата на Graber & Steiger е наградена, изложена и објавена на меѓународно ниво. Покрај тоа Graber & Steiger учествуваа на Швајцарскиот придонес во 7-та Меѓународна биенале за архитектура Сао Паоло во 2007 година.


Помеѓу 2008 и 2015 Niklaus и Christoph држеа настава на BA и на MА курсевите по архитектура на Луцерн Универзитетот за применети науки и уметности. Од 2016 година тие се во посета на професори/академици на Бенгалскиот институт за архитектура, пејзажи и населби во Дака, Бангладеш. Никлаус Грабер дејствуваше како водечки куратор на изложбата “Bengal Stream – The Vibrant Architecture Scene of Bangladesh” во Швајцарскиот архитектонски музеј Базел 2016/17.