„Иднината на корпоративните ентериери“ – Интервју со архитект Иван Мирковски

Во денешната објава ви презентираме обемно интервју со архитект Иван Мирковски, со кого разговараме на повеќе теми врзани со ентериерното уредување на коорпоративните канцеларии, архитектурата и новите движења во оваа сфера.

Најпрво да го претставиме нашиот соговорник – Иван Мирковски (1979) е успешен архитект, урбанист и универзитетски предавач, познат по неговата експертиза во урбаниот дизајн и неговите обемни истражувања за социјалната морфологија и постсоцијалистичките градови. Својата академска кариера ја започнува во 2003 година и оттогаш е на позиции на престижни институции како што се Техничкиот универзитет во Виена и Факултетот за архитектура и дизајн при УАКС.

Покрај академската работа, Мирковски активно се занимава и со архитектура од 2003 година. Работел во неколку реномирани студија, меѓу кои Supranormativ во Виена, Schluder/Kastner во Виена и GrupaA Architects, каде станал партнер. Тој во моментов е партнер и главен архитект во студиото Superblock и работи како извршен директор на Smart Living Group.

Мирковски е многу почитуван и за неговиот придонес во областа на урбанистичкото планирање и дизајнот. Тој ја основа меѓународната платформа за урбано планирање, градска социологија и современа мисла, Форум Скопје, во 2007 година и Неделата на архитектурата во Скопје во 2008 година.

Како признание за неговите достигнувања, Мирковски ја доби престижната Голема награда за архитектура во Македонија во 2015 година. Тој е многу баран говорник и има учествувано на бројни конференции и семинари низ регионот. Со своето огромно знаење и искуство, Мирковски нашироко се смета за една од водечките фигури во современата архитектура и урбан дизајн во Македонија.

 

Проект на Суперблок студио за ТAV;  PrimeClass Lounge, опремен во соработка со Смарт Ливинг Груп и Салон 29

 

 

Иван, како се смени канцеларискиот простор во 21 век? Какви суштински, а не само естетски промени се случија и што најмногу влијаеше да дојде до промените?

-Како што реков и на првата конференцијата за недвижности, одржана пред недела дена, каде што бев модератор токму на оваа тема, сѐ повеќе се чувствуваме дека дизајнираме куќи за супер богати во Холивуд, наместо канцелариски простори!

Во 21-от век, канцеларискиот простор претрпе неверојатни трансформации, поттикнати од технолошкиот напредок, промената на работната култура, како и очекувањата на вработените. Овие промени беа производ на неколку причини, кои го преобликуваа начинот на кој го перцепираме и доживуваме работното место. Технологијата одигра клучна улога во револуцијата на канцеларискиот простор. Брзиот развој и широкото усвојување на компјутерите, интернетот и мобилните уреди, го отворија патот за работа на далечина и флексибилни аранжмани. Со доаѓањето на cloud-от, видео конференциите, алатките за управување со проекти и платформите за соработка, комуникацијата и продуктивноста на работното место достигнаа нови височини.

 

Проект на Суперблок студио за ТAV;  PrimeClass Lounge, опремен во соработка со Смарт Ливинг Груп и Салон 29

 

 

Понатаму, границите помеѓу работата и личниот живот стануваа сè понејасни. Канцеларискиот простор се прилагоди на овие промени нудејќи флексибилност за која никогаш не би ни помислиле дека ќе ја има… Опции за работа на далечина, спорт и забава во сред работен простор, установи за згрижување деца, барови, кафетерии, социјални простори, пинг-понг натпревари… Овие погодности имаа за цел да им помогнат на вработените, да ги балансираат нивните лични и професионални обврски, поттикнувајќи поголемо чувство на интеграција и задоволство.

 

Проект на Суперблок студио за TaskForce. Работните простории на компанијата за голем број вработени, се опремени во соработка со брендовите од Смарт Ливинг Груп и Салон 29

 

 

 

Како ова се рефлектира врз работата на архитектонските студија, како „Суперблок“, кое е дел од вашата „Смарт Ливинг групација“?

-Нашето студио ги следи сите најголеми и најмоќни светски трендови. Со мојот партнер Бојана, секоја година сме присутни на голем број светски настани, од Шангај до Милано, нашиот background е поткрепен со искуство од повеќе од 20 години во архитектонската практика. Двајцата сме искусни архитекти со работа во интернационални студија по архитектура во Виена и Рим, јас предавам веќе 17 години на факултети за архитектура во Виена и Скопје.

Сите овие потреби, барања и концепти се рефлекираат добро! Очекувани се, подготвени сме за предизвици и добро искалени во нашата бранша.

Секако ние ги набљудуваме длабоките ефекти врз начинот на размислување во нашите професионални редови. Канцеларискиот простор и работната средина per-se, не наликуваат нималку на традиционалниот начин за кој сме учеле низ факултетите за архитектура во Скопје, Виена и Рим од каде што сме акумулирале “know-how“ јас, мојот партнер Бојана и нашиот главен архитект, Сања Лилиткин.

Започнавме да го преобмислуваме нашиот став кон добросостојбата на вработените, просторот кој им е потребен, но пред сѐ и на алатките кои работодавците треба да ги имплементираат со цел задржување и привлекување нова и свежа работна сила.

 

Трендовите за привлечен работен простор се имплементирани и во проектот што Суперблок го изработи за компанијата NYSK. Просторот е опремен во соработка со Смарт Ливинг Груп и Салон 29

 

 

 

Овие предизвици, ние ги гледаме како можности за иновации и поместување на границите на корпоративниот дизајн. Со внимателно решавање на овие проблеми, можеме да создадеме корпоративни простори кои не само што се функционални и ефикасни, туку и визуелно привлечни.

 

Во каков формат е вашето архитектонско студио „Суперблок“?

-Студиото е составено од тим од приближно 15 професионалци, кое се труди цврсто да ја постави својата позиција на пазарот. Нашиот фокус опфаќа три клучни сектори: проектирање и изведба на станбени и деловни проекти, „клуч на рака“ корпоративни и HoReCa ентериери како и „клуч на рака“ приватни ентериери. Нè издвојува нашиот начин на работа и пред сѐ поставеноста. Нашето студио е во излог, кој служи како транспарентен доказ за нашата експертиза и идентитет. Ја покажува нашата непоколеблива страст и посветеност за испорака на исклучителни архитектонски решенија. Во моментов, активно сме вклучени во над 10 динамични проекти, кои опфаќаат од амбициозни корпоративни ентериери, до типологија и дизајни за домување. Секој проект е пример за нашата потрага по иновации и посветеност на надминување на очекувањата на клиентите.

Под водство на нашиот неодамна промовиран главен архитект, Сања Лилиткин, како тим заедно со мене и Бојана го водиме Суперблок кон редефинирање на архитектонските концпети.

 

Софистициран дизајн искомбиниран со култни парчиња мебел во канцеларискиот простор на компанијата МАМАS, проект на Суперблок студио

 

 

 

Како ја гледате иднината?

-Дејвид Боуви своевремено напиша една песна: “Through these architect’s eyes”. Токму тоа го земаме како наша порака, која ја доловува идејата дека архитектите имаат единствена перспектива и визија за иднината, овозможувајќи им да гледаат надвор од сегашноста и да создаваат иновативни дизајни кои го обликуваат светот околу нас. Иднината ја гледаме преку трансформативната моќ на архитектурата и способноста на архитектот да замислува и осознава простори кои инспирираат и воздигнуваат. „Суперблок“ гледа понатаму, низ архитектонската визија, низ очите на архитектот, трансформира и дизајнира простори на иднината која доаѓа.

 

Одржливoста како тренд се наметнува и во индустријата на дизајнот. Има ли слух за ваква промена во Македонија? Како „Суперблок“ одлучи да го имплементира?

-Одржливоста е сржта на нашата архитектонска филозофија, секако во рамките на контекстот кој нашиот регион и држава ни го нуди. Ние веруваме дека архитектурата има длабоко влијание врз животната средина и општеството и се стремиме да создадеме простори кои не само што ги задоволуваат потребите на сегашноста, туку и ја чуваат благосостојбата на идните генерации. Процесите кои ги создаваме се во константен флукс, еволуираат за да им дадат приоритет на одржливите практики и да ги прифатат иновативните решенија. Во секој чекор што го правиме – учиме, се обидуваме да ги поместиме границите, низ верувајте, голема борба на фронтот, каде предводат инвеститорите и локалната бизнис клима.

 

Crazy Labs ја дадоа довербата на Суперблок студио за формирање на нивните нови работни простории, опремени со мебел од Смарт Ливинг групацијата и Салон 29.

 

 

 

Што Вам ви претставува најголем предизвик кога е корпоративниот дизајн во прашање?

-Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваме во корпоративниот архитектонски дизајн е да се постигне рамнотежа помеѓу функционалноста и креативноста. Корпоративните простори често имаат специфични барања и насоки кои мора да се исполнат за да се приспособат на потребите на различни засегнати страни, вклучувајќи ги вработените, клиентите и инвеститорите. Во исто време, ние се стремиме да создадеме иновативни и инспиративни дизајни кои ја надминуваат традиционалната канцелариска средина.

Наоѓањето на оваа рамнотежа може да биде предизвик, бидејќи постои тенка линија помеѓу создавање простор што ги исполнува функционалните барања на корпоративниот свет и дизајнирање средина што поттикнува продуктивност, благосостојба и креативност. Наша цел е да ги предизвикаме конвенционалните норми на корпоративен дизајн со воведување елементи кои промовираат соработка, флексибилност и чувство на идентитет.

 

Првиот впечаток е најважен! Знаејќи го тоа, компанијата Asura се потпре на визијата и искуството на Суперблок студио за нивниот работен простор и рецепција.

 

 

 

Дополнително, корпоративните проекти често вклучуваат работа со големи тимови и повеќе носители на одлуки. Усогласувањето на различните перспективи и обезбедувањето дека дизајнот ги исполнува очекувањата и целите на сите засегнати страни, може да биде сложена задача. Ефикасната комуникација, активното слушање и заедничкиот пристап се од суштинско значење за успешно да се движите низ овој предизвик.

 

Проект Soravia – резултат на уште една успешна реализација на Суперблок студио.

 

 

На оваа тема неодамна се одржa и првата Real Estate Conference, каде бевте и еден од модераторите. Со каква замисла и цел се вклучивте во овој настан?

Ни беше чест да бидеме поканети и да бидеме дел од првата Конференција за недвижнини организирана од „Фортон МКА“, водечката компанија за недвижнини во нашиот регион. Настанот се одржа во престижниот хотел „Хилтон“, собирајќи истакнати професионалци и клучните играчи во индустријата од целиот регион. Нашата вклученост беше особено возбудлива бидејќи имавме можност да модерираме сесија на тема „Што е следно за канцелариите“.

Конференцијата беше голем успех за нас. Идеална платформа за прикажување на нашата работа, концепти и експертиза пред високо ангажираната публика. Како модератор на панелот за канцелариски простори, ја водев дискусијата, олеснувајќи ги разговорите што предизвикуваа размислување за иднината на канцелариските простори. Споделивме концепти, трендови и иновативни идеи кои го привлекоа вниманието и интересот на присутните.

Едно од најзначајните достигнувања со нашето учество беа можностите за networking. Се поврзавме со бројни водечки и потенцијални клиенти кои беа заинтригирани од нашиот пристап и проектите што ги прикажавме. Вклучувајќи се во значајни разговори, можевме да размениме идеи, да стекнеме вредни увиди во индустријата и да воспоставиме врски што потенцијално ќе доведат до возбудливи соработки. Тука најверојатно во голема мера ја подигнавме нашата видливост во заедницата за недвижнини. Ја зацврсти нашата репутација како напредно и иновативно архитектонско студио. Позитивните повратни информации што ги добивме дополнително го потврдија нашиот пристап и ја потврдија нашата посветеност при испорачување на исклучителни дизајнерски решенија. Генерално, нашето учество на првата Конференција за недвижнини беше извонредно искуство. Ни овозможи да ја покажеме нашата работа, да се вклучиме со лидерите во индустријата и да воспоставиме вредни врски. Благодарни сме за можноста и со нетрпение очекуваме идни соработки и напредок во нашата работа со која ќе продолжиме да ја обликуваме иднината на индустријата.

 

 

Иван Мирковски како модератор на панел дискусијата What’s next for offices на првата Конференција на недвижности во Скопје

 

 

Во една пригода велите „ова е одличен повод да ги истражиме границите на возможното“. Што значи во денешно време, со достапноста на различни технологии, постојани иновации, да се надминуваат границите на дизајнот и “класичната“ архитектура?

Денес, преминувањето од класичните концепти на архитектурата кон новиот бран кој ја формира иднината, е возбудливо и неопходно. Тоа значи прифаќање на иновациите, предизвиците на традиционалните норми и истражување на можностите што произлегуваат од динамичниот пејзаж на нашата индустрија. Во минатото, класичните концепти на архитектурата беа вкоренети во воспоставените принципи и конвенции кои ја нагласуваа стабилноста и симетријата. Додека овие концепти ја обликуваа изградената средина низ минатите декади, светот во кој живееме сега брзо се развива, бара нова перспектива која одговара на променливите потреби, технологии и аспирации на општеството. Прекршувањето од класичните концепти вклучува ослободување од крутите граници и барање нови начини за создавање простори што инспирираат, поврзуваат и прилагодуваат. Потребен е пристап со отворен ум, кој црпи инспирација од различни дисциплини, како што се технологијата, одржливоста, психологијата и социологијата, да наведеме неколку. Со инкорпорирање на увиди од овие области, архитектите можат да ја редефинираат својата улога како катализатори за позитивни промени во изградената средина. Отстапувањето од класичните концепти значи активно вклучување во иднината преку предвидување и одговарање на претстојните трендови и предизвици. Тоа вклучува останување во првите редови на технолошките достигнувања, како што се вештачката интелигенција, виртуелната реалност и параметричкиот дизајн, и нивно искористување за да ги поместат границите на она што е остварливо. Тоа исто така подразбира да се внимава на влијанието на архитектурата врз животната средина и да се бараат начини да се минимизира преку енергетски ефикасни системи, одржливи материјали и регенеративни пристапи.

 

Каква е улогата / влијанието на компаниите кои работат корпоративни проекти по принцип “клуч на рака“ во севкупната индустрија за дизајн и развојот на недвижнините?

Архитектонските компании специјализирани за проекти „клуч на рака“ играат неприкосновена улога во развојот на ентериерите во корпоративниот сектор. Нашето студио има повеќеслојни одговорности кои опфаќаат концептуализација на дизајнот, ефикасно планирање на просторот, избор на материјали, управување со проектите, технолошка интеграција, усогласеност со прописите и односите со клиентите.

„Суперблок студио“ се одликува со способност за преточувањето на визиите на клиентите во иновативни концепти за дизајн што се усогласуваат со идентитетот на брендот и функционалните барања. Ние го оптимизираме достапниот простор преку анализа на работниот тек, организацијата на одделенијата и циркулацијата, што резултира со распоред што ја максимизира продуктивноста и добробитот на вработените. Дополнително, нашата експертиза во изборот на материјали, технологии и концпети на изведба обезбедува издржлив, одржлив и естетски пријатен ентериер.

Нашата работа е комплексна, излегува од спрегите на архитектурата и се преклопува со многу други домени: водејќи „клуч на рака“ проекти преземаме улоги како проектен менаџмент, координација на изведувачите, добавувачите и подизведувачите за да се обезбеди непречено извршување во дефинирани временски рокови и буџети. Исто така, интегрираме врвна технологија како што се аудиовизуелни системи, сервери, како и паметно осветлување, за да создадеме технолошки напредни работни средини кои ја подобруваат комуникацијата и соработката.

 

 

Учесниците на панел дискусијата „ What’s next for offices “ согласни со тоа дека потребите на работникот го диктираат осмислувањето на новиот работен простор

 

 

 

Каква е Вашата визија, како ќе изгледаат канцелариите во иднина?

Тоа е многу субјективно прашање, можеме да тргнеме од секаков агол одговорајќи го… пред сѐ важно е да го разбереме овој нов бран на архитектура, на кој алудирам во претходнo кажаното. Тој нов бран нѐ охрабрува да размислуваме надвор од традиционалната естетика и функционалност, фокусирајќи се на создавање простори кои ја подобруваат благосостојбата, ја поттикнуваат креативноста и промовираат чувство на заедница. Можеби тоа е новата дефиниција на архитектурата, тоа е нашата визија!

Во суштина, сето она што го создаваме, деловните простори, објектите за домување, хо-ре-ка дизајните доживеаја неверојатна метаморфоза во 21 век. Технолошкиот напредок, промената на работната култура и очекувањата на клиентите како и технологиите се споија за да создадат пофлексибилни концпети. Во корпоративните ентериери секако можности за работа од далечина, акцент на благосостојбата, подобрена соработка и спој на работата и личниот живот. Крајната цел беше да се негува продуктивната, инклузивна и поисполнета работна средина за сите.