Одморалиште на „Стопанска Банка“ во Маврово / Тодоровски

Автор: Крсто Тодоровски

Соработници: Вера Велевска, Јелица Лемез

Година на проектирање:  1979 год.

Година на изведба:  1986 год.

Извор: Бимас ’87

Насловно фото: >>>

 

Во непосредна близина на скијачките терени во Маврово, во падините на Бистра се наоѓа некогашното одморалиште на „Стопанска банка“ – Основна банка – Скопје или денес Хотел „Маврово“ by Mia’s favorite.

Објектот доминира над останатите во однос на поставеноста,  истакнувајќи го својот типичен планински израз со двоводен кос кров.

 

 

 

Хотелот е проектиран како објект од „B“ категорија,  со капацитет од 120 легла, или 96 без кушет леглата. Ресторанот е со капацитет од 120 гости,  додека кујната може да произведе 1000 оброци на ден.

 

Предвидени биле и придружни простории од кои заедничката просторија за боравење имала капацитет за 80 лица.

 

 

Во моментов, тоа што можеме да го забележиме на социјалните мрежи е неговото внатрешно реновирање и целосно ребрендирање.

 

Фото>>>