Осветена првата македонска црква во регионот – „Св. Злата Мегленска“ во Загреб

Во неделата ( 21.05.2023) во Загреб се освети првиот православен храм во регионот на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија , Св. Злата Мегленска.

На осветувањето присуствуваше архиепископот охридски и македонски Г.Г Стефан, македонските епископи, спрскиот патријарх Порфирије како и хрватскиот премиер Пленковиќ.

 

 

 

Објектот е дело на архитектите Зоран Бошевски, Борис Флолиќ, Жељко Голубиќ, кои се дел од Studio BF .  Црквата беше проектирана во перидоот 2008-2009 година, додека изведбата и нејзиното отворање се случи по 14 години.

 

Подетално за овој проект прочитајте во нашите претходни објави на оваа тема >>>

 

 

Македонска православна црква во Загреб (Св. Злата Мегленска)

Современ храм на МПЦ-ОА во Загреб

Фотографии:  hrvatskekarta.com