Победа над фашизмот

Денес е 9ти мај, денот кога Европа ја слави победата над фашизмот.

Борбата против ова зло на човештвото е клучната битка, во формирањето на современата македонска држава. Во спомен на сите оние кои го дадоа животот за оваа грутка земја, подигнати се многу спомен одбележја и костурници кои ги чуваат останките на хероите.

Во нашата архива можете да погледнете за поголем дел од нив. Денес се потсетуваме на:

 

Велешката костурница

Велешка костурница / фото од сетот разгледници: Македонска споменична ахритектура /

 

 

Костурницата во Кавадарци

 

 

Могилата на непобедените во Прилеп

 

Споменик на слободата во Кочани