Property One Co-Work / Parallel Group

Автори: Татјана Гиновска, Ирина Петковска, Марта Шулајковска

Проектантско биро: Parallel Group

Инвеститор: Property One Real Estate& Development

Година на изведба: 2022

Локација: Скопје

Фотографии: 

 

Proeprty One Co-Work претставува работен простор со  измешан концепт на отворен канцелариски простор и работни зони, конференциски простор и канцеларии за работа во тимови.

 

 

Идејата беше да се создаде отворена, продуктивна атмосфера засилена со креативен ангажман кој вклучува игра, социјална интеракција и спонтани кратки паузи, во кул и удобен амбиент. Максимално е искористена дневната светлина од сите четири страни, нудејќи рамнотежа од стаклени и цврсти ѕидови со цел постигнувње на визуелна приватност и отвореност.

 

 

Процесот на дизајнирање ја одразува длабоката желба да се создаде култура во која ќе се поттикнат позитивни искуства на своите клиенти, партнери и луѓе.

Обезбедени се разновидни флексибилни простории за состаноци и тивки простории, кујна со целосна услуга и маси како во ресторани. Мебелот во местата за релаксација се во стил на дневна соба кој низ канцеларијата служат како импровизирани простори за состаноци и соработка.

 

 

Една од целите на инвестиорот беше да се постигне долгорочна одржливост. Поради тоа во самиот проект беа вклучени сензори за осветлување, систем за рециклирање ѓубре, полнач за електрични автомобили како и растенија кои живеат во затворен простор (биофилија).

Канцеларијата располага со доста можности за одмор и релаксација од рачно-направените столчиња до соба за игри на Apple TV.

Низ целиот простор преовладува зелената, жолтата и сивата боја.  Вклучителни се во застаклените просториите за состаноци, на плочките, тепихот и во изборот на материјали за мебел.

 

 

Производи кој имаат најголемо влијание во просторот се канцеларискиот мебел на IVM и канцелариски столици и “lounge” елементи на Leyform.

Целиот простор е со вкупна површина од 325м2 во кој луѓето секојдневно работат и се социјализираат.