Промоција на книгата „Градови за луѓе“ од Проф. Јан Гел (Jan Gehl)

Извори: Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија

„Почитувани членови на Комората,

Ве покануваме на Промоција на книгата Градови за луѓе од Проф. Јан Гел (Jan Gehl) од Данска, и работилница насловена Скопје-Град за луѓе.

Книгата насловена Градови за луѓе, од Проф. Јан Гел од Данска се смета за една од најмаркантните светски дела од областа на урбанизмот, и е преведена на 35 јазици. Оваа година, Комората на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија ја преведе и издаде книгата и на македонски јазик.

По тој повод, Комората, на 5 септември организира промоција на македонскиот превод на книгата Градови за луѓе, a како дополнителен настан ќе се одржи работилница насловена Скопје-Град за луѓе.  

Професор Јан Гел е доајен на проектирањето на јавни простори и незаменлив филозоф кој се бави со градовите, а неговите домети се навистина глобални. Во своето 6 децениско творење, Јан Гел освен што e автор на бројни дела од областа на урбанизмот, предавал на Данската кралска академија и активно работел на урбанистичкото усовршување на Копенхаген, Ротердам, Стокхолм, Лондон, Мелбурн, Сиднеј, Сан Франциско, Сиетл, Њујорк, Москва итн.

Агендата за настанот можете да ја преземете ТУКА.

 

Информации за настанот: 

Дата и час: 5 септември (среда), во 10.45 часот
Место на настанот: Хотел Александар Палас, Конгресна сала 3
Број на слободни места: 150
Краен рок за пријавување: 30 август 2018 год. до 12 часот

ВАЖНО: Ве покануваме да земете учество на овој целодневен настан, преку пријавување на следниот линк >“