Скопскиот саем / Ѓуриќ, Мицевски

Година: 1970-1972

Автори: Славко Ѓуриќ, Благоја Мицевски

Извор: architectuul.com

Скопскиот саем веќе со години не постои. Сагата и поразот како град и држава што го доживеавме – да останеме без сајмиште останува во историјата за некои следни разумни генерации да направат психоанализа на тоа што се случи.

Саемот беше дело на тимот Славко Ѓуриќ и Благоја Мицевски, половично реализиран со оставена слободна површина за иден развој. Откако истиот беше приватизиран, беа презентирани планови за развој, дури беше направен ископ за првиот нов планиран објект.

 

 

Потоа истиот беше доведен до пропаст, додека урбанистите на Општина Гази Баба овозможија рушење на саемот, преку поместување на градежните линии и издавање дозвола за негово рушење. Се друго останува за историјата на дводецениското урбанистичко касапење на Скопје.

 

 

 

За рушењето на комлексот СКОПСКИ САEМ / Несторова Томиќ

Лиценца >>>

Автор на статија:

/