August 2016

Фото на денот на Wikimedia Commons

Денес (31 август, 2016 година), на Ризницата, т.е Wikimedia  Commons (проект на кој се наоѓаат сите фотографии кои се користат на Википедија)  за фотографија  на денот  е избрана фотографија од …

Ребрендирање на филијали- Винер Осигурување / Павел Вељаноски

Флексибилност и адаптибилност во канцелариски простор “Складирањето исчезнува. Во секојдневниот работен процес повеќе не ни е потребнo енормното количество на хартии кои во минатото ни беа неопходни. Повеќе немаме вистински …

Градежни конструкции 2 / Софија Киселичка

Автор: Софија Киселичка Година: 1976 Приложено издание: III, „Просветно дело“ Скопје, 1987 Намена:  за средно технички училишта Рецезенти: Љубомир Томиќ, Ѓорѓи Мариноски, Крум Трајковски Овој учебник претставува продолжение на „Градежни …

Анкета на МАРХ за функцијата градоначалник

Од осамостојувањето на Р. Македонија до денес,  архитектурата и урбанизмот како сфери од општеството константно се деградираат од страна на политичките партии. Се создаде чувство дека локалната власт е само  …

Македонски народен театар – Скопје / 1921-27

Автори:  прв проект Ј. Буковац, измени и дополна на проект Е.Бронштајн, С. Бељаевски, Димитрије М. Леко, Виктор Меснер Година: 1921-1927 Локација: Еврјско маало, центар на Скопје Други раководители на реализација …

Мегалитска опсерварторија – Кокино

Година: 2100 -1700 г.п.н.е Градители:  најверојатно предците на Агријаните / Пајонска племенска група Локација: Кумановско Извори: kokino.mk, mk.wikipedia.org Многумина би се запрашале што бара Кокино на нашата страна, дали е …

Наплатна станица ГРАДСКО / Простор доо

Автор: Драгана Јовановска Соработници: Данчо Јовановски, Бранко Аспровски, Горан Ѓорѓевиќ, Ратко Станојковски, Мирко Стојановски, Лила Димитриевска Фирма: Простор доо, Куманово Година: 2014 /проектирање Локација: Градско Инвеститор: Јавно претпријатие за државни …

Црква Свети Великомаченик Ѓеорѓиј – Старо Нагоричане / XIV век

Година : 1313 Ктитор: Цар Милутин Локација: Старо Нагоричане, Кумановско Фрескоживопис: Михаило и Ефтихиј Извор: Википедија; http://staronagoricane.blogspot.mk/, http://koe.mk/; Воислав Ј. Ђуриђ, Византијске фреске у Југославији, Белград 1974; Споменици на Културата …