„ИМАГИНАРЕН ГРАД“ – изложба на фотографии на Наумчески

Време на одржување: 19 мај 2016, четврток во 20.00 часот

Место на одржување: Јавна Соба (Public Room) ул.50 Дивизија бр.22, Скопје

Извор/автор: Александар Наумчески

Настан: facebook

Изложбата е во организација на ААМ – Асоцијацијата на архитекти на Македонија во рамки на 18 Биенале на Mакедонската архитектура БИМАС 2016

C 004

ИМАГИНАРЕН ГРАД

Како составен дел на БИМАС2016, проектот Имагинарен Град ја следи главната тема на биеналето, Рециклирана архитектура. Градот и архитектурата се подложни на постојани промени со текот на времето, во состојба без конечна, заклучена форма, динамични системи со подеми и падови. Неретко заради промените, било да се општествени, политички, културолошки или економски, објектите и нивната функција стануваат непотребни, надминати, неисплатливи. Тогаш, или се заменуваат со нови, развој кој може да зафати и поголеми рамки на урбана четврт која се трансформира во форма, структура и функција, или објектот ја задржува старата форма вдомувајќи во себе нова функција. Градот е во постојана состојба на рециклирање, реоформување, редефинирање. Нашите сеќавања за градот се фрагменти, просторни и временски исечоци, инсерти.

B 01

Имагинарен Град е серија од генерирани урбани сцени и детали настанати со преработка на кадри фотографирани во повеќе градови. Фотозаписот настанат при фотографирањето на различните локации служи како алатка во креирање на нови архитектонски / графички решенија. Процесот претставува своевидно проектирање преку фотографија.

Имагинарен Град нуди визуелно искуство од сцени и фрагменти кои секојдневно ги среќаваме, гледаме, (не) ги забележуваме, одминуваме, и е предизвик за публиката за идентификација и препознавање на оригиналните мотиви.

B 03

Имагинарен Град се фокусира и на аспектите на динамика наспроти статичност на градот. Во неколку серии, кои се дел од проектот, обработени се темите: промени, развој, згуснување, растење, мултипликација и повторување.

A 04

за авторот: Александар Наумчески – архитект, фотограф

Роден е во Скопје 1975 година. Дипломирал на Архитектонскиот факултет во Скопје. Професионално се занимава со архитектура. Основач-партнер е на Радиус Архитекти. Негова втора страст е фотографијата, во која главна тема е архитектурата. Композицијата, просторот и светлината се поврзувачките нишки кои ги пронаоѓа помеѓу архитектурата и фотографијата. Едноставноста на композицијата, чистиот геометриски израз и графичката експресија се концептите што ги практикува и во двете области на неговата работа.

Материјалот го приложи: Борис Јурмовски

 

Автор на статија: