ПРЕОБРАЗБА, дигитален фотоколаж / М.Шириќ, А.Петровски, И.Илиевски

Наслов на дело: ПРЕОБРАЗБА, дигитален фотоколаж, 70х100 см., 100х70см. 70х100см., 2014

Автори студенти: Миа Шириќ, Александар Петровски, Илчо Илиевски

Проект: Триптих од дигитални фотоколажи на зададена тема

Опис:

Ова дело претставува триптих, составен од дигитални фотоколажи и е одговор на темата „Мојот град“, за учество на републичката манифестација VII младински пролетен салон, организирана од Национална галерија на Македонија. Проектот е работен под менторство на проф. Елизабета Аврамовска.

Има за цел да ја прикаже состојбата на нашиот град Скопје. Поточно, секој колаж е составен од по две фотографии:

– Едниот колаж е составен од графит на Бенкси, каде што е прикажана куќна чистачка, која што го фрла ѓубрето под фасадата на ѕидот на кој што е нацртана. Другата колажирана фотографија е објетот ГТЦ, вметнат во буквите на зборот FIN.

kraj 2

– Другите два колажи се фотографии на објектот EVN, исечени на тенки хоризонтални ленти. Едниот е колажиран со новосоздадениот соседен бојект  Порта Македонија,

Model

а другиот со скопски уличен графит SK MASSACRE 2014 (графички обработен лик од хорор – филмот Тексашки масакр со моторна пила).

masakr 2

За создавање на овој триптих се водевме од неколку клучни зборови кои што ја опишуваат сегашната состојба на градот. Сите овие зборови се преточени во наша визуелизација на состојбата:

– Антиквизација

– Барокизација

– Масакр

– Преобразба

– Крај

– Сквернавење

– Самоуништување

– EVN

– ГТЦ

– Графити

– Јавен простор

– Став

Автор на статија: