Соборен храм “Св. Климент Охридски” / Славко Брезоски 1972

Автор:  Славко Брезоски

Година:  1972/ камен темелник/ 1990 /осветен/

Изведувач:  Генадиј Бужаровски

Извор: “Списание за култура на просторот 3” -1992

Во ова списание на стр. 37 ќе го пронајдете “есејот”, како професорот Димитрие Голубовски спомнува на крајот од четивото.

Во него ќе пронајдете вистинска и издржана критичка мисла за Соборниот храм, зрелост и познавање на тематиката, почнувајќи од темелот-возобновувањето на Охридската Архиепископија во лицето на Македонската Православна Црква, идејата, урбанистичката поставеност, времето во кое тоа се случува. Преку ова четиво добивате вистински агол за набљудување на процесот, од зародишот на идејата до реализацијата.

soborna 1 verzija

soborna 2verzija

 Основа на Соборниот храм

3-410f2d4491

Основа на криптите на Соборниот храм

4-58b9344664

Основа на галеријата на Соборниот храм

5-79a8f38e92

soboren bel 2

Soboren hram Skopje

308231_10151377593742424_1555866083_n

Скица за промена на надворешниот изглед на соборниот храм

8-e120968179

И крајниот изглед

soboren razglednica

Околу сопственото дело, авторот зборува во документарниот филм посветен на осветувањето на храмот.  Документарецот може да го пронајдете на порталот http://www.soprevod.com

 

Автор на статија: