Хотелот „Дрим“ како сценографија / The Arsonist

Во минатото говоревме за потенцијалот на македонската архитектура како сценографија во музичките спотови, уметничките инсталации, како и филмската продукција. На наше големо радување, се зголемува бројот на манифестации, настани и креативна содржина што ја реоткрива вредноста на нашата архитектурата. Дали овие интервенции се од времен или од постојан карактер (одредени архитектонски целини добија нов контекст) , факт е дека настанува еден вид на  ново перцепирање на начинот кој го гледаме нашето архитектонско наследство.

 

Оваа недела во етерот се појави новиот музички спот на песната The Arsonist. Како сценографија е искористен впечатливиот ентериер на хотелот Дрим во кој Blackstate не  води на одново откривање на архитектонската динамика што овој простор ја поседува.

 

 

Автор, снимање и продукција: Филип Тасевски – Фиц

Пост-продуцирано од : Ивица Јанкуловски – Штраф

Актери: Анастасија Данчевска, Дејан Битровски

Режија: Александра Костадиновска

Камера: Борис Ралев

Пост-продукција: Александра Костадиновска и Михаил Намичев

Менаџмент на локација : Борјан Сандревски

Кореографија: Адријана Данчевска

Графички дизајн: Филип Тасевски – Фиц

Локација: Хотел Дрим (1973-77) автори: Љубен Најденов, Андреј Токарев

 

Во продолжение дел од кадрите на овој спот: