Групна изложба по повод Денот на Европа „ИДЕНТИТЕТ, ИДЕНТИФИКАЦИЈА, ИНТЕГРАЦИИ“

Почитувани, Почитувани, Во рамките на богатата културна понуда на Град Скопје како Европска престолнина на културата 2028, во Галерија „КО-РА“...

Кралска гробница во Старо Бонче

Место: Бонче, Прилепско Тип: Некропола Изградена: IV век п.н.е. Период: Хеленистичко време / Римско време Насловна фотографија: Wikipedia / Автор: Македонец Текст...

Камбанариите во Македонија

Насловна фотографија и останати фотографии: Википедија     Во денешната објава ја разгледуваме темата на камбанариите во рамки на Македонија,...

Саем на мебел во Скопје 20-24.03.2024

Овој период на социјалните мрежи наидуваме на најави за овогодинешниот саем за мебел. Саемот ќе се одржи од 20-24 Март,...

Изградбата на соборниот храм „Св. Климент Охридски“ / Видео

Во денешната објава ви пренесуваме видео прилог за изградбата на Соборниот храм „Св. Климент Охридски“. Прилогот е дел од документарен...

Неоком Македонија / Дамеска-Јовановиќ

Проектант: Ружа Дамеска-Јовановиќ Градежен инженер: Благоја Димитриевски Машински инженер: Паскалов Мирослав Електро инженер: Тасевски Томислав Изведба: Пелагонија Година на изведба: 1999...

Н.У. Центар за култура „Трајко Прокопиев“ – Куманово /фотофалерија/

Идејно решение:  Благој Колев Основен проект: Владо Трендафиловски, Љупчо Гогов, Божидар Ночев Соработници: Здравко Смилев, Васка Тагаси, Светлана Костовска, Иван Киселички, Лилјана Ристевска, Христова Славица Година...

УМНО.МК пренесува: Науката потврди од какви дрва е изградена праисториската населба кај Градиште во Охридско Езеро

Линк до оригиналната објава: Умно.мк Насловна фотографија: Wikipedia   Денес ви пренесуваме објава за истражување кое сметаме дека е од...

Пасторален и културен центар на српската црковна заедница во Љубљана / Atelje Neapolis, Simič, Žerjav

Локација: Љубљана, Словенија Студио: Atelje Neapolis, Borut Simič, Janez Žerjav Година: 2012 Извори: OHS - Open House Slovenia, RTVSLO.sl   Локацијата на објектот...

Свети Архангел Михаил, Свети Гаврил Лесновски или Лесновски манастир

Автор на истражување: м-р Владимир Таневски Период: XIV век Ктитор: севастократор подоцна деспот Јован Оливер Литература: Д. Ќорнаков, Македонски манастири,...