Интервју на Республика со Слободан Велевски

Скопје е град којшто е уморен од профитерски урбанизам, вели професорот Слободан Велевски, од катедрата за Урбанизам на Архитектонскиот факултет. Во интервјуто на Республика, тој посочува на важноста на осмислувањето на „Треска“, на „Расадник“, на паркингот кај „Холидеј Ин“ оти архитектите ги гледаат како последни бастиони што носат шанса на Скопје да му дадат похумано и поквалитетно живеење.

 

 

Интервјуто за Республика се совпаѓа со актуелната подготовка на новиот Генерален урбанистички план на главниот град.

 

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Ана Зафирова
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажер: Ристо Душковски

Прочитај го интервјуто со проф. Слободан Велевски

 

Објавата е оригинално превземена од изворот >>>