Историски планови на Скопје, централно градско подрачје / датотека со .dwg фајлови

 

Денес споделуваме една поинаква објава, материјали кои веруваме дека на многумина ќе им се исклучително корисни.

При истражувањето за нејзината магистерска теза, Теодора Михајловска ги дигитализира сите генерални урбанистички планови за централното градско подрачје на Скопје, од првиот во 1899г. до последениот во 2017. На нив ја воочуваме неговата преобразба од отоманска провинција во современа метропола, но и многу идеи кои никогаш не се реализирале.

Во продолжение може да ги разгледате деталните мапи, а на крајот на објавата има и линк преку кој може да ги превземете истите во .pdf ili .dwg формат.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗА ПРЕВЗЕМАЊЕ НА МАПИТЕ ВО PDF И DWG КЛИКНЕТЕ ТУКА