NNS – SKOPJE: RUKE I MATERIJAL

Подбивот со  Скопје 2014, се чини дека е тек на почеток во светски рамки. Деновиве Дамир Никшиќ, го кажа својот став низ пародично видео во кое многу битни и суштински работи се спомнати околу овој нерационален проект: чинењето и парите, материјалот, непостоечкиот стил и апсурдите како што е столб на стреа, неукоста на уметниците и архитектите вклучени во процесот, сомнителни обработки, квантитет наместо квалитет, понижувањето на ликот и делото на историските личности со лошите скулптури итн.

Дамир Никшиќ е  босански концептуален уметник кој прави пародични видеа и интервенции со цел критика без влакна на јазикот, истакнување на апсурдот и потикнување коментар за вистински загрижувачките теми.

За Скопје, направи две видеа кои ги приложуваме во продолжение, и кои се јавно достапни на YouTube.

1

3

 

Автор на статија: