Од изградбата на Железничката станица во Скопје

Скопската железничка станица (1971-1981) е дел од транспортниот центар проектиран од јапонскиот архитект и урбанист Кензо Танге. Истата е пак дел од мега структурата „Градска Порта“ која  не ја доживеа својата комплетна реализација.

Интересен нумерички податок за овој објект е тоа што е најголемата мостовска конструкција на територијата на Р.Македонија со должина од 1450 метри.

Од публикацијата на некогашниот гигант „Пелагонија“ дојдовме до фотографии од нејзината изградба:

Поставување на камен темелник во присуство на Кензо Танге

@Румен Чамилов

Од непознати извори:

Ф.К