Oнлајн дебата “Нов ГУП за зелен и хуман град”

Дата: 16 декември, 2021
Време: 17:30 – 20:30h
🌱Онлајн дебатата што ја организира Зелен хуман град со наслов “Нов ГУП за зелен и хуман град”, има за цел детектирање на проблемите во секојдневното живеење што произлегуваат од планските решенија на постојниот ГУП од 2012 година, како и утврдување на конкретни насоки за изработка на претстојниот ГУП.
👉Свој придонес ќе дадат архитекти и планери, претставници на институции и активисти. Претседателката на Државната Комисија за спречување на корупцијата ќе говори за корупцијата во урбанистичкото планирање. За предизвиците во дефинирањето на визијата и оджливата мобилност во Софија ќе говорат гости од Софија.
📃На крајот на дебатата ќе се дефинират конкретни барања до Градот Скопје во однос на опфатот, процесот и очекуваните резултати од изработката на новиот ГУП.
Настанот ќе биде поделен во четири сесии што ќе ги покријат следните теми:
1️⃣ Искуства со постојниот ГУП од 2012 година и
•Панел дискусија: детектирање на проблемите
•Корупција во урбанизмот – пречка за зелен хуман град
2️⃣ Визија за зелен и хуман град – искуства од Софија
3️⃣ Патоказ за трансформација на Скопје во зелен хуман град Моментален статус на
•План за оджлива мобилност на Софија
•Панел дискусија: Клучни прашања за урбаната трансформација и реконструкција во Скопје
4️⃣ Заклучоци и барања до надлежните институции (модерирана дискусија)
Дебатата ќе се емитува и во живо на ФБ профилот на Зелен Хуман Град, и гледачите ќе може да постават прашање во коментар што ќе биде потоа поставено и до говорниците.

 

За повеќе информации следете го настанот >>>