Арх.-урбанистичко решение за „Максим Горки“/ Шуловиќ и Мојсова

Автори: Душанка Шуловиќ, Оливија Мојсова Година: 1989 Инвеститор: РО За организација и изградба на град Скопје СДАМ Награда: 1во место...

Куќата на Тренчови, Комплекс Варналии, Велес / 1868

Година: 1868 година Локација: ул. Јован Алабаков бр.5, Велес Извори: Илустрации : „Велешка куќа“ - Петар Намичев; Фото : Моника...

Скопскиот аквадукт / VI век

Период: Јустинијан I ( помеѓу 527 - 554 год.), најверојатно обнова-интервенции врз истиот во Отоманскиот период (XVI век) Извор: ВикипедијА...

Job Fair – Чекор поблиску до твојата кариера!

Бордот на Европски Студенти по Технологија-БЕСТ - Скопје со особена чест Ви го најавува дванаесеттото по ред издание на Саемот...

Домување на “Помеѓуто” на примерот на Велес / Искра Филипова

Магистерски труд Автор: Искра Филипова Ментор: Минас Бакалчев Година: 2015 Целта и стремежот при изборот на темата “Истражување на колективната...

Урбанистички план – станбена населба ,,Ново Маало’’ во Скопје

Извор: Завод за урбанизам и архитектура Народен одбор – Скопје Проектант: инж. Арх. Благој Колев Година: 1962 ? Со оглед...

„Надградувајќи ја утопијата“ – проф. д-р Минас Бакалчев

Извор: www.respublica.edu.mk Оригинален напис/статија/блог: respublica.edu.mk/blog Автор:  проф. д-р Минас Бакалчев Датум на објава: Петок, 15 Април 2016 Наслов на објава:...

Резултати од работилницата „Архивики“

Викендов, се одржа работилницата „Архивики“ во организација на студиото за архитектура и дизајн „Архипункт“, во соработка со Здружението „Споделено знаење“...

Тековни конкурси за идејни решенија

Конкурсот претставува најдемократски принцип за избор на конкретно решение за локација и објект со намена од јавен карактер. Се овозможува...

Традиционалните ориентални килими во Македонија

Првите сведоштва за килимите на Балканот датираат уште од времето на византиската империја, период во кој тие претставувале луксузни предмети...