„Куќа на Чока“ / Битола XIX век

Локација : Ѓуро Ѓаковиќ 26, Битола / Google maps - street view Година:  втора половина на XIX век Извор: "Архитектонските...

АРХИ.ТЕК – студентско списание за архитектура

Пред речиси половина година, на Архитектонскиот Факултет се појави еден нов ентитет со амбициозна намера: Да го промени начинот на...

Св.Пантелејмон – Велес / Дамјанов 1840 год.

Автор : Андреја Дамјанов Локација : Велес Година : 1840 година Извори :   “Архитект Андреја Дамјанов„ – Јасмина Хаџиева Алексиевска, Елизабета Касапова, Скопје...

53 години – Сеќавање на последниот катастрофален земјотрес во Скопје

Пред 53 години, во 5:17 се случи скопската трагедија, градот го погоди  земјотрес со јачина од 6,1Mw. Земјотресот однесе повеќе...

Рехабилитација на скијачки центар Ле Менуир / Трајковски

Конкурсен труд Автор: Стефан Трајковски Локациja: скијачки центар Ле Менуир, Три Долини, Француски Алпи Ослободена од било каква симболика, новопредложената...

ЛЕТНА ШКОЛА ЗА АРХИТЕКТУРА „Св. Јоаким Осоговски“ 2016

Јубилејната 25-та школа за архитектура се оддржa од 9-16 јули оваа година. Манастирот Св. Јоаким Осоговски и оваа година беше...

Просторот во делата на Родољуб Анастасов

Кој е Родољуб? Родољуб Анастасов е македонски сликар од светски ранг, роден во Скопје, 1935 година. Toj e еден од...

ЈАВЕН ПОВИК за предлози за нови добитници на „Андреја Дамјанов“

Асоцијација на архитекти на Македонија – ААМ објавува ЈАВЕН ПОВИК за предлагање на можни добитници на наградата “Андреја Дамјанов“ за...

Крсто Тодоровски 1930 / 2016

Крсто Тодоровски, Роден на 08.08.1930 г. Припаѓа на првата генерација архитекти запишана на Архитектонскиот отсек на Техничкиот факултет во Скопје...

Преломи во XIX век / Борис Чипан

Извадок од „ 111 Тези за архитектурата “ Автор: Борис Чипан Година: 1982 / 86 Издавач: Архитектонски факултет - Скопје...