April 2017

Хотел „Цар Самуил“ / Димитриева

Локација: село Банско, Струмица Автор: Виолета Димитриева Година на проектирање: 1977-78 Година на изведба: 1982 Изведувач: ГРО „Бетон“ Инвеститор: УТРО „Угостител“ Извор: Бимас 1983 Просторниот аспект одеше асоцијативно кон затворено …

Никој не е заинтересиран за „остатоците“ од Заводот за урбанизам и архитектура / Фотогалерија

Два дена после трагичниот пожар, кој го пеплоса поранешниот Завод за урбанизам и архитектура на град Скопје сликата станува се повеќе очајна. За тоа што остана апсолутно никој не е …

Изгореа бараките на Заводот за урбанизам и архитектура

Денес беа опожарени бараките на поранешниот Завод за урбанизам и архитектура во Скопје . Во некогашната врвна институција, денес – акционерско друштво беше сместена оригиналната документација од обновата на постземјотресно …

Објавен изгледот на новиот „Луна парк“ во Скопје

Денес градот Скопје, официјално пред медиумите го презентира новото решение за изгледот на забавниот „Луна парк“.  Со оглед на тоа што освен победничкото решение, немавме можност да ги погледнеме второпласираниот …

Кој е Јордан Грабул?

Јордан Грабулоски е голем македонски  скулптор, роден на 19 март 1925 година во Прилеп, познат по своите дела, не само во Македонија, туку и надвор од неа. Неговите уметнички реализации, …

ИАЕСТЕ семинар SID – Strategic IAESTE Development

ИАЕСТЕ Македонија е волонтерска студентска организација која овозможува размена на студенти од техничките факултети веќе 24 години. Преку ИАЕСТЕ студентите при сите државни универзитити добиваат шанса да стапат во контакт …

Повеќенаменски објект на аголот од ул. „Македонија“ и „Луј Пастер“

Локација: Скопје Автори: Илија Стојчевски, Моника Стојчевска Инвеститор: Алумина Година на проектирање: 1991 Извор: Бимас ’93 Почнувајќи ја создадената урбана матрица на оваа градска улица се обидуваме мислата од минатото …

Недостојни почивалишта

Кога доаѓаат поголемите празници, луѓето често ги посетуваат вечните почивалишта на блиските. Гробиштата во Скопје и генерално во Македонија  изгледаат недостојно и запуштено, отфрлено во некој дол. Од организациски т.е …

Проект за Лекарска комора во Скопје / 1936 год.

Локација: ул.„ Његушева“ бр.16( според тогашните имиња на улиците), Скопје Автор: Т. Ди. – според иницијалите Година на проектирање: 1936 Извор: „Старо Скопје -прилози за урбаната историја XIX, XX век“ …