ГТЦ Скопје / Живко Поповски, Тихомир Арсовски … / 1973

премиерно објавено на  07.12.2014

дополна на објава: 06.04.2015

ГТЦ – Градски трговски центар – Скопје е почнат со изградба во 1973 година. Нa конкурсот, распишан 1967 година пристигнати се 23 архитектонски решенија, меѓу кои победува решението на  тимот предводен од Живко Поповски. Покрај овој голем македонски архитект, во тимот учестуваат : Тихомир Арсовски,Живко Гелевски, Димитар Димитров,  Благоја Колев, Радомир Лајовиќ и Лидија Маркова.

основа на гтцФотографии и разгледници ( позајмени од македонските блогови):

tumblr_nh35krIZWt1s9ze70o4_1280

tumblr_nh35krIZWt1s9ze70o3_1280

1427790185157

tumblr_nh35krIZWt1s9ze70o9_500

gtc1-520x386

tumblr_nh35krIZWt1s9ze70o6_1280

За овој маркантен македонски инжењерски објект ви ја приложуваме брошурата, во која се наоѓаат повеќето конкурсни решенија каде особено е посветено внимание на основните образложенија, информации и пресметки за победничкиот проект.

За ГТЦ можеме да говориме без застој, затоа оваа објава констатно ќе се надополнува со податоци со цел промоција на неговите вредности пред пошироката јавност.

ГО САКАМ ГТЦ!

Брошура:

 

GTC - cela kniga-2

GTC - cela kniga-3

GTC - cela kniga-4

GTC - cela kniga-5

GTC - cela kniga-6

GTC - cela kniga-7

GTC - cela kniga-8

GTC - cela kniga-9

GTC - cela kniga-10

GTC - cela kniga-11

GTC - cela kniga-12

GTC - cela kniga-13

GTC - cela kniga-14

GTC - cela kniga-15

GTC - cela kniga-16

Материјалот го приложил:

Филип Кочевски

Автор на статија: