„Свето Срце Исусово“ – Католичка катедрала, Скопје

Деновиве, тимот на Марх, повторно ја посети Католичката Катедрала во Скопје. Случајната посета, резултираше со фотогалерија на објектот, проектиран 1973 година, дело на Благоја Мицевски и Славко Ѓуриќ . Овој објект често се врзува со нејзиниот очигледен репер, токиската црква „Св.Богородица“, дело на добро нам познатиот Кензо Танге, изградена 1964 година.

katolicka 5

Покрај нејзината силуета, која е навистина впечатлива, за македонската архитектонска сцена е навистина реткост да видите сочуван оригинален ентериер од тие години во одлична состојба. Во оригиналната форма се клупите ( под кои имате радијатор за во зимските денови), столаријата, прекрасниот полиелеј, хармоника вратите кој го делат главниот брод од придружните капели и помошни простории, подот итн.

Неодамна во Македонија пристигнаа и првите вистински оргули кои се совршено вклопени во ентериерот и просторот. Да не должиме премногу, погледнете ја оваа галерија и уверете се во ентериерната  посебност, причина повеќе да го посетете  овој прекрасен објект:

katolicka 25

katolicka 24

katolicka 15

katolicka 8

katolicka 11

katolicka 3

katolicka 27

katolicka 28

katolicka 26

katolicka 22

katolicka 29

katolicka 34

katolicka 35

katolicka 13

katolicka 14

katolicka 12

katolicka 16

katolicka 6

katolicka 4

katolicka 7

katolicka 21

katolicka 20

katolicka 19

katolicka 18

katolicka 36

katolicka 37

katolicka 39

katolicka 38

Фотографиja: Борис Јурмовски

Ф.К

 

 

 

 

Автор на статија: