Како помина отварањето на изложбата „40 години Траги во просторот“

На 10ти февруари  во Музејот на Град Скопје, се одржа отварањето на изложбата „40 години Траги во просторот“ посветена на архитектонското и дизајнерско творештво на архитектот Билјана Филиповска.

IMG_4318Изложбата свечено ја отворија Љубен Тевдовски, директор на музејот на град Скопје, Сања Раѓеновиќ Јовановиќ, претседател на Асoцијацијата на aрхитекти на Македонија и проф.д-р Калиопа Димитровска Ендрујс од Љубљана. Потоа збор зеде и самата авторка Билјана Филиповска, која ја истакна важноста на промовирањето на својот труд и отварањето на професијата кон јавноста.

IMG_4328Изложбата е составена од најзначајните проекти реализирани во текот на нејзиното 40 годишно творештво. Станува збор за објекти со разни намени и од најразлични периоди и стилови, изработени индивидуално или во тим со други големи архитекти.

IMG_4324Дел од изложбените паноа беа посветени и на творештвото на Билјана Филиповска во полето на графичкиот дизајн претставено преку постери на неколку претстави од Драмскиот театар во Скопје.

IMG_4329Сите заинтересирани ќе имаат можност да ја видат изложбата во рамките на работното време на Музејот на Град Скопје, до 28 февруари.

Текстот го подготви: Ноеми Чаусидис

Фотографии од настанот: Борис Јурмовски

IMG_4320

IMG_4322

IMG_4321

IMG_4334

Автор на статија: