„Визии за просторен развој на Кичево 2030“, изложба на студентски задачи од АФС

Архитектонскиот Факултет во Скопје и Општина Кичево ве покануваат да присуствувате на изложбата на студентски задачи од предметот Урбанистичко обликување...

Саат-кула, Велес / 1873 год.

  Велес има повеќе значајни историски и културни знаменитости меѓу кои најстар е објектот саат кула, што се наоѓа во...

Шанса за Центар: Дали „Треска“ ќе стане новиот Холидеј Ин?

Почитувани сограѓани, медиуми и соседи, Шанса за Центар сака да укаже и да предупреди за можни случувања поврзани со градежните...

Борба за Влае: Колку зеленило останува ако се донесе предлог ДУП-от?

КОЛКУ ЗЕЛЕНИЛО ОСТАНУВА АКО СЕ ДОНЕСЕ ПРЕДЛОГ ДУПОТ? Некои работи треба да се нацртаат за да бидат појасни. На следната...

Историја на дневното осветлување и зошто дневна светлина?

  „Дневната светлина е единствената светлина што ја прави архитектурата архитектура.“ - Луис И. Кан   До втората половина на...

Чекор пред иднината – Бидете дел од BIM светот! Бесплатна online конференција

Проектирањето со BIM (Building information modeling) софтвер овозможува далеку поефикасна работа и резултати. Сите фази при проектирање на зградата можат...

„Буши“ ја купи зградата на „Технометал-Вардар“ во строгиот центар на Скопје, ќе биде хотел

Фирмата „Буши фешн“ ја купи зградата на „Технометал Вардар“ на улица Македонија, во строгиот центар на градот. Како што неофицијално...

Архитектурата како творечка дисциплина / Брезоски

  Ви пренесуваме дел од истражувањето на арх. Славко Брезоски на тема анонимноста во архитектурата, каде ги анализира односите и...

Архитектонска изложба: „Жените архитекти во постземјотресната обнова на Скопје“ / фотогалерија

Во просториите на Музеј на Република Северна Македонија се отвори архитектонската изложба: „Жените архитекти во постземјотресната обнова на Скопје. Изложбата...

Ревитализација, пренамена и доградба на „Кино Култура“ и негова трансформација во факултет за аудио-визуелни уметности / Маневски

  Градот Скопје, бележи драстична градежна експанзија, особено во централното градско подрачје, притоа преку ваквото урбано згуснување на урбаната маса,...