БОРКО ЛАЗЕСКИ (1917 – 1993) Самостојна изложба на дела изработени во периодот од 1946-1948 за време на престојот во Париз во ателјето на Андре Лот

Дата: 20.12.2023
Локација: Галерија ОСТЕН, ул. Максим Горки 13а, Скопје

 

Линк до настанот тука.

Во најава е самостојна изложба на  доајенот на македонското сликарство и витраж Борко Лазески. На изложбата која ќе се оддржи на 19 декември во 19:00 во Галеријата Остен ќе бидат изложени дела изработени во периодот од 1946-1948 за време на престојот во Париз во ателјето на Андре Лот.

 

 

За Лазески имаме пишувано во повеќе наврати. Во прилог се неколку објави кои ги имаме посветено на проекти поврзани со името на авторот, како и надворешни видео извори:

1. Централната Пошта во Скопје – каде Лазески ги слика неговите иконични мурали.
2. Група „Денес“ – авантгардна група на уметници и архитекти во која Лазески фигурира како еден од основноположниците.

 

Борко Лазески – Пламнати Ѕидови – Раѓање на муралот 1986

 

Портрет на Борко Лазески 1981