Поранешно основно училиште / с.Трново – Крива Паланка, 1927

Година: 1927 г.

Фотографии: 2023 г.

Локација: с. Трново, Крива Паланка

Селото Трново се наоѓа во областа Славиште, во источниот дел на територијата на Општина Крива Паланка. Од градот Крива Паланка, селото е оддалечено 9 километри. Селото е планинско и раштркано, чии маала се издигаат на надморска височина од 900 до 1.010 метри.

 

Местоположба на поренешното училиште

 

Поранешното училиште се наоѓа на надморска височина на околу 1000м, на подножјето помеѓу Осоговските планини и Билино. Изградено било во 1927 година и во него доаѓале деца од селото кое е од разбиен тип. Тогашната главна општествена установа во селото, денес е пренаменета во одморалиште, со што претставува успешен пример за адаптација и активно користење на градителското наследство. Изградено е од камен и ден денес е зачувано во неговата автентична состојба. Има јасно симетрично решение, главна потенцирана влезна партија со висока порта и правилен растер на прозори со цел да се обезбеди доволно светлина во училните.

Во прилог ви претставуваме фотогалерија од состојбата денес >>>