„Stories About Designing“ од архитектот Кристоф Фелгер на АФС

“Самиот факт што не можеше да не собере во амфитеатарот, кажува тоа колку младите архитекти во Македонија се гладни за нови знаења и погледи кон архитектурата,,

Фотогалерија : ,,Приказни за проектирањето” од Кристоф Фелгер (David Chipperfield Architects)

Материјалот го приложија и обработија: Ноеми Чаусидис и Антонио Грујевски

Архитектонскиот Факултет повторно беше домаќин на уште едно од серијата вечерни предавања, насловено „Stories About Designing“ од архитектот Кристоф Фелгер, дизајн директор и партнер во архитектонското биро David Chipperfield Architects во Берлин.

Предавањето го започна говорејќи за значењето и текот на дизајн процесот. А потоа не воведе во структурата, начинот на работа и проектите на нивното биро. Преку проектите за зградата на Toyota Auto Kyoto во Јапонија, River and Rowing Museum во Англија и Neues Museum во Берлин, не запозна со начинот на фукнционирање на нивната компанија, како и некои од нивните теории и насоки во работењето.

3cf59369e05b52f3a621dbd229550078Toyota Auto Kyoto

neues_museum_treppenhaus_800Neues Museum

Низ неговите презентирања честопати се навраќаше на важноста на контекстот и негово надоврзување, безразлика дали е локалната архитектонска традиција во Англија, целосните урнатитни во Берлин, или едноставно во недостаток на физички референци и насоки, надоврзувањето кон природата и топологијата.

river-and-rowing-museumRiver and Rowing Museum

Во вториот дел од предавањето тој детално го објасни процесот на дизајнирање на седиштето на козметичката кооперација Amore Pacific во Сеул, Кореја, но исто така и не внесе во предизвиците и препреките во комуникацијата и реализацијата на еден проект од волкав размер.

kr-03Amore Pacific

Предавањто на Кристоф Фелгер, им овозможи на младите архитекти одблизу да се сретнат со инспиративната работа на ова големо биро и да ги согледаат нивните проедизвици, кои не отскокнуваат драстично од рамките на типчното, но содржат голема детерминираност и креативност во делот на нивното решавање.

Автор на статија: