Промоција на монографијата „Скопје – Архитектурата како фотографска скулптура (1963-1990)“ на Ерина Богоева

 • November 12, 2018
 • filip
Читај повеќе...

Промоција на монографијата „Скопје – Архитектурата како фотографска скулптура (1963-1990)“ на Ерина Богоева

Монографијата „Скопје – Архитектурата како фотографска скулптура (1963-1990)“ од Ерина Богоева ќе биде промовирана на 13 ноември 2018 (вторник) во 19 часот во книжарницата „Литература.мк“ на улицата „Македонија“. Книгата во …

 • November 11, 2018
 • marh
Читај повеќе...

INCM ЈАТО 2019 во Трпејца, Охрид

ЕАСА (Европска Асоцијација на Студенти по Архитектура) e платформа за културна и едукативна размена која ги поврзува студентите по архитектура од сите европски држави, а во последните години и од …

 • November 8, 2018
 • martina-shteriova
Читај повеќе...

Изложба „Архитектите за европско Скопје“ | Галерија

На 5 ноември 2018 (понеделник) во фоајето на Македонската опера и балет се отвори изложбата „Архитектите за европско Скопје“. На изложбата која е оранизирана од Дирекцијата за култура и уметност …

 • November 7, 2018
 • marh
Читај повеќе...

Како помина „СКОПЈЕ 55“

Од 27ми до 30ти октомври 2018та траеше проектот Скопје 55 организиран од МЕЛЕЕМ и ги вклучуваше следните активности: Работилница која се одржуваше во Музејот на Град Скопје каде учество земаа …

 • November 5, 2018
 • noemi
Читај повеќе...

Средно eкономско училиште, Вуковар, Хрватска / Шалева, Лозановска, Јуришевич, Пахович

По неодамнашната објава за распишан  урбанистичко – архитектонски конкурс и изработка на идејно архитектонско решение за “Средно Економско Училиште” во Вуковар, Хрватска, организиран од  Град Вуковар, Универзитетот Јосип Јурај Штросмаер …

 • November 3, 2018
 • marh
Читај повеќе...

Даница Павловска – Циги е добитник на наградата „13 Ноември“

Град Скопје ги објави добитниците на овогодинешната награда 13ти Ноември – која се доделува според заслуги и заложби за животот во градот Скопје. Од областа на архитектурата оваа година добитник …

 • November 2, 2018
 • marh
Читај повеќе...

АРХИТЕКТИТЕ ЗА ЕВРОПСКО СКОПЈЕ

Изложба на завршни архитектонски проекти и аналитички модели на студентите на Архитектонскиот факултет при УКИМ Локација: Фоаје на Македонската опера и балет Отворање: 5 ноември 2018 (понеделник) во 20:00 часот

 • November 1, 2018
 • filip
Читај повеќе...

СТАНБЕНА КУЌА СТАМАТОВСКИ / АРХИПУНКТ

Автори: Невенка Манчева Аџиевска, Марија Антиќ Николова Клиент: Сем. Стаматовски Локација: Нас. Тафталиџе, Скопје Година на проектирање: 2018 Извор: Архипункт Според барањата на клиентите, оваа куќа е осмислена со две …

 • October 29, 2018
 • filip
Читај повеќе...

Skopje Rock Hackathon 2018

Градот Скопје, заедно со Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје, Архитектонски факултет, и Центарот за иновации на Градот Скопје – Скопје Лаб, во партнерство со Ecopreneurs for the Climate (Еко–претприемачи …

 • October 26, 2018
 • filip
Читај повеќе...

ИСТРАЖУВАЊЕ: УЛОГАТА НА ПОЛСКИТЕ УРБАНИСТИ ПРИ ОБНОВА НА ПОСТЗЕМЈОТРЕСНО СКОПЈЕ

Во прилог Ви доставуваме фрагмент од истражувањето на архитект Павел Вељаноски, посветено на урбанистичкиот проект за обнова на град Скопје веднаш после катастрофалниот земјотрес во 1963 година. Истото се одвива …