Куќата на поп Трајан Попов–Слепче / 1929 година

Автор и градители: Веле Јана и тајфата

Година: 1929 година

Локација: с. Слепче, Демирхисарско

Материјалот го испратил: Антонио Павловски / обработка МАРХ

 

Куќата на Поп Трајан Попов е изградена во 1929 год. од тајфата на познатиот смилевски мајстор Веле Јана.

P1060261

Ѕидана во камен и тула, материјали кои не се кријат на фасадата. Единствено репрезентативната фронтална фасада е обработена пластично и по терк на тековната градска еклектика.

P1120260

P1060256

Во куќата има осум пространи соби, четири на првиот кат и четири на приземјето. Двата ката се поврзани со дрвени скали.

P1060262

P1060263235

P10602492

Сите соби (одаи) биле насликани со флорални мотиви, но денес во првобитната состојба се зачувани само три.

P11202693

Посебно внимание привлекува големиот мурал во салонот на горниот кат на кој се претставени овчарче и стадо.

22222

На катот се наоѓа тераса, оградена со ковано железо, а на таванот е насликан ангел со писмо, како симбол на семејството кое било раштркано низ повеќе држави.

P1120262

Влезната дрвена врата е украсена со прозорец во витраж.

P1060264

Оваа вила, со својот ентериер и екстериер, претставува вистински репрезент на рурална архитектура инспирирана од градската архитектура во периодот меѓу двете светски војни.

P1120270

 

Автор на статија: