Победничкиот проект на конкурсот на ARCHMEDIUM за Охрид

Автори: Greta Caterina Malavolti, Katarzyna Pawlik, Marta Iole Procaccio & Matteo Rapini

Година: 2015

Локација: Билјанини извори, Охрид

Извор: archmedium.com

Воведни информации за конкурсот: марх

12049581_312908542166828_1261212115595010628_n

Проектот е лоциран во јужниот дел на градот Охрид. На другата страна од погледот се остатоците од древната тврдина на Цар Самуил, едно од најзначајните места во околината. Во тој контекст, Охридскиот клуб за водени спортови би бил другата граница на градот.

12027757_312908605500155_6042974614529046258_n

 

Проектот го прифаќа овој симбол како инспирација за да создаде нов симбол.

12039425_312908595500156_1511107201752626883_n

Резултатот е линеарен гест во сценариото кој иницира прошетка низ објектот и постанува искуство на перцепција на промени во архитектурата и природата.

12049525_312908538833495_2963438505193553521_n

Од друга страна, со карактеристики на тврдина, трансвефрзална структура, достапна и отворена за публиката.

12032051_312908512166831_1863296593090288515_n

Линеарниот објект е најбрзата конекција на спротивни влезови. Исто така насочува кон различни активности и погледи.

12036388_312908508833498_1973164901727675936_n

Природниот пејсаж, инспириран од полињата, станува колекција на „вегетативни соби” со диверзитет на локалната природа.

12063427_312908548833494_4900149371993346482_n

Како центар на водени спортови, произведува одличен фокус на спортските активности и потреби, но во исто време претставува и јавно место за повеќе настани.

12063657_312908608833488_1367499459376579016_n

Во континуитет, пешачката патека на покривот оди далеку над водата, овозможувајќи ви прекрасен поглед на спортските активности и езерото.

12052424_312908572166825_6820456305335896134_o

Автор на статија: