Покривање на лизгалиште „Кале” / „Илинден” Скопје 1987

ГРО „Илинден” – Скопје РЕ „ Проектанско биро”

Покривање на отвореното лизгалиште „Кале ” во Скопје

автори: Гoрдана Џепанова -Тониќ, Мирослав Костиќ

покривна конструкција: „Југодрво”-Беград, проф. Вислав Кујунџиќ, Драган Николиќ

година на проектирање: 1987

2 покривање на лизгалиште скопје 1989

Ова решение е избрано меѓу деветте пристигнати на конкурсот распишан од инвеститорот во јануари 1987 година, и тоа поради следните предности:

нуди покривање во 2 фази:

-во првата фаза изведба на 90% од покривната конструкција, покривање на 4242м2 и доградба на северната трибина со 720 седиштач

-во втората фаза изведба на 10% од покривната коснтрукција, покривање на 1022 м2, изградба на источната трибина со 470 седишта и четири влеза за публика со придружните содржини:

Капацитет на салата во зависност од димензиите на плочата за играње – користење ќе се движи од минимум 4500 седишта до максимум 8000 седишта.

Во минатото, скопското лизгалиште било место каде се развивала македонската хокејарска историја. Во 60тите години,  Скопје било домаќин на Светското првенство за хокеј на мраз (трета лига), со што станало најужниот домаќин на едно вакво натпреварување. Денешната состојба на лизгалиштето е незавидна, а на поновите генерации овој објект не им е ни познат.

Skopje_Ice_Rink_kale_1969_macedonia_IIHF_WC_C-Division

Hokej_Vardar_1977_019фотографиите се превземени од македонскиот хокеј блог

извор на цртежи, текст:Бимас 89

Автор на статија: