Куќата на Тренчови, Комплекс Варналии, Велес / 1868

Година: 1868 година Локација: ул. Јован Алабаков бр.5, Велес Извори: Илустрации : „Велешка куќа“ - Петар Намичев; Фото : Моника...

„Крушевска куќа“ – Николоска Марула

Година на издавање : Скопје 2009 Автор : НИКОЛОСКА МАРУЛА Извор : Библиотека на Архитектонски факултет, Скопје Делото насловено “Крушевска...

Истражување за македонската куќа на словенечкиот архитект Душан Грабријан

ДУШАН ГРАБРИЈАН 1899-1952 Словенечки архитект, педагог и публицист. Меѓу другото од 1930 до 1945 година бил професор во Средното техничко...

Саат кула – Прилеп / 1858 год.

Ктитор: Саид-ага Автори/градители:  Коста Лауц и Ристе Тасламиче Година: 1858 Локација: Центар на Прилеп - Стара Чаршија Извор: OldPrilep Саат кулата...

Куќата на Касапови, Велес XIX век

Материјалот го приложи и обработи: Моника Крстевскa Локација : Велес Век : XIX Извори : Илустрации и текст : „Велешка...

Куќа на 4 нивоа / крај на XIX век

Локација: С. Волковија Век: XIX Извор: „Народната архитектура во реканското подрачје“ од Петар Намичев Куќа од симетричен тип на четири...

Староградска битолска архитектура

Гимназија Панорама Земјоделска школа   Саат кула Плоштад Магнолија Широк сокак Центар Универзитет Св. Климент Охридски Саат кула Митрополија  

село Железнец, Демирхисарско

Железнец е село во општината Демир Хисар. Се наоѓа северно од градот Демир Хисар и јужно од Кичево. Селото лежи...

Скопската саат кула / 1566 -72 година

Година: 1566 - 1572 Локација: Виргинов рид, Скопје Извор:  volan wikipedia На темелите на средновековната манастирска крепост посветена на Св....

Стара куќа – Скопје / 1836 год.

Сопственик: семејство Јовановиќ Година: 1836 година Реновирана: 2000 година Локација: спроти МОБ - Скопје Денешна функција: ресторан Извор:  www.oldhouse.com.mk Оваа...