Спомен куќа на Кочо Рацин – Велес / крај на 19 век

Локација: Велес Век: крај на XIX – почеток на ХХ Извори:  Технички цртежи: Архитектонски факултет – Документирање и истражување на...

Резултати од анкетата за функцијата градоначалник

На 24 август 2016 година, Марх ја постави првата своја анкета на која беа поставени неколку прашања за функцијата градоначалник. ...

„Куќа на Чока“ / Битола XIX век

Локација : Ѓуро Ѓаковиќ 26, Битола / Google maps - street view Година:  втора половина на XIX век Извор: "Архитектонските...

Црква Св.Пантелејмон – Велес / А. Дамјанов 1840 год.

Автор : Андреја Дамјанов Локација : Велес Година : 1840 година Извори :   “Архитект Андреја Дамјанов„ – Јасмина Хаџиева Алексиевска, Елизабета Касапова, Скопје...

ЛЕТНА ШКОЛА ЗА АРХИТЕКТУРА „Св. Јоаким Осоговски“ 2016

Јубилејната 25-та школа за архитектура се оддржa од 9-16 јули оваа година. Манастирот Св. Јоаким Осоговски и оваа година беше...

Хајдар – Кади џамија – Битола / XVI век

Автор: Мимар Синан со учениците ( претпоставка според стилски карактеристики) Година: 1561-63 Локација: Битола Ктитор: Хајдар Кади ( кадија во...

Црква Св. Архангел Михаил – с. Горно Чичево, Велес / 1861 година

Автор : Андреја Дамјанов Локација : с. Горно Чичево, Градско, Велес Година : 1861 година Извори :  Илустрации и текст...

Куќата на Тренчови, Комплекс Варналии, Велес / 1868

Година: 1868 година Локација: ул. Јован Алабаков бр.5, Велес Извори: Илустрации : „Велешка куќа“ - Петар Намичев; Фото : Моника...

„Крушевска куќа“ – Николоска Марула

Година на издавање : Скопје 2009 Автор : НИКОЛОСКА МАРУЛА Извор : Библиотека на Архитектонски факултет, Скопје Делото насловено “Крушевска...

Истражување за македонската куќа на словенечкиот архитект Душан Грабријан

ДУШАН ГРАБРИЈАН 1899-1952 Словенечки архитект, педагог и публицист. Меѓу другото од 1930 до 1945 година бил професор во Средното техничко...