Охрид / I

Уникатнато културно обединување создадено во текот на постоењето на Отоманската Империја доведува на формирање на специфична архитектура во нејзиниот централен...

Спомен куќа на Васил Главинов – Велес / крај на 19 век

Локација: Велес Век: крај на XIX – почеток на ХХ Извори:  Технички цртежи : Архитектонски факултет – Документирање и истражување...

Спомен куќа на Кочо Рацин – Велес / крај на 19 век

Локација: Велес Век: крај на XIX – почеток на ХХ Извори:  Технички цртежи: Архитектонски факултет – Документирање и истражување на...

Резултати од анкетата за функцијата градоначалник

На 24 август 2016 година, Марх ја постави првата своја анкета на која беа поставени неколку прашања за функцијата градоначалник. ...

„Куќа на Чока“ / Битола XIX век

Локација : Ѓуро Ѓаковиќ 26, Битола / Google maps - street view Година:  втора половина на XIX век Извор: "Архитектонските...

Црква Св.Пантелејмон – Велес / А. Дамјанов 1840 год.

Автор : Андреја Дамјанов Локација : Велес Година : 1840 година Извори :   “Архитект Андреја Дамјанов„ – Јасмина Хаџиева Алексиевска, Елизабета Касапова, Скопје...

ЛЕТНА ШКОЛА ЗА АРХИТЕКТУРА „Св. Јоаким Осоговски“ 2016

Јубилејната 25-та школа за архитектура се оддржa од 9-16 јули оваа година. Манастирот Св. Јоаким Осоговски и оваа година беше...

Хајдар – Кади џамија – Битола / XVI век

Автор: Мимар Синан со учениците ( претпоставка според стилски карактеристики) Година: 1561-63 Локација: Битола Ктитор: Хајдар Кади ( кадија во...

Црква Св. Архангел Михаил – с. Горно Чичево, Велес / 1861 година

Автор : Андреја Дамјанов Локација : с. Горно Чичево, Градско, Велес Година : 1861 година Извори :  Илустрации и текст...