Ентериер на султанските одаи 1911- Битола

Во 1911 година, Битола ја посетил султанот Мехмед V Решад. По тој повод, битолската управа решила да ги реновира одаите во кои ќе претстојува неговото величество.

Триумфална капија на Султанот Мехмед Решат V

Одаите биле сместени во денешните простории на Ректоратот на битолскиот универзитет „Св. Климент-Охридски”, a еве и фотографии како изгледале:

Салон:

Салонот за прием кај султанот Мехмед Решат V при неговата посета на Битола, од 20 до 24 јуни 1911 година.

Ректорат Битола_ ентериер специјално декориран 1911Спална соба:

Ректорат Битола_ ентериер специјално декориран 1911  спална на султанотПриемна:

Ректорат Битола_ ентериер специјално декориран 1911 за султанотСребрената маса, подарок од граѓаните на Битола за султанот:

Сребрена маса, со сребрена мастилница и прибор за пишување подарок од граѓаните на Битола при посетата на султанот, во 1911 годин

извор: Музеј на град Битола

Автор на статија: