Конкурс за Д-Фестивал 2018 – „Редефинирај го ПлоштАрт“

Редефинирај го ПлоштАрт под мотото: „Wonder in Wonderland“ Срцето на случувањата на фестивалот е ПлоштАрт зоната. Тоа е место каде...

За рушењето на „Беко“ – од авторот арх. Мимоза Томиќ Несторова

Фотографии:  издание „ПЕЛАГОНИЈА“ ( Дрнков, Георгиевски, Стојковски), Porta3, Build.mk   „Пред се би сакала да се заблагодарам на МАРХ за...

Османлиски споменици во Скопје / Кумбараџи – Богоевиќ

Автор: Лидија Кумбараџи - Богоевиќ Година на издавање: 1998 Издавач: Исламска заедница во РМ - Скопје, Сектор за наука и исламска...

Лавиринт за деца / Ивановски, Ѓурески, Намичева со соработниците

Дете и простор Година: 2018 Локација: Плато МКЦ, Скопје Автори: Дејан Ивановски, Зоран Ѓурески, Екатерина Намичева. Соработници: Мицевска Памела, Димитар...

Студентски Конкурс – идејно решение за киното во Железничка зграда

Извор: www.lokomotiva.org.mk Идејното решение треба да содржи предлог за просторно уредување на постоечкото кино за негово можно функционирање како простор за...

Изложба на фотографии и промоција на книга за ГТЦ

Во пресрет на вечерното гушкање на ГТЦ,  ги споделуваме галериите од вчерашната  изложба на фотографии од поставувањето на темелите на...

Кафе бар „Чао” / Иванка Кировска 1991/92

Локација: ГТЦ - СКОПЈЕ Автор: Иванка Кирковска Година na проектирање: 1991 Година на изведба: 1992 Проектна организација: Архитектонски факултет-Скопје Извор:...

Конкурс -БИБЛИОТЕКА БЕРОВО/ група автори 2007

Автори: Нора Арсовска, Биљана Спиркоска, Стефан Лазаревски Соработниk: Стефан Георгиевски Локација: Берово Инвеститор: УНДП Македонија Година: 2007  

111 ТЕЗИ за ГТЦ

Во најава е промоција на нова книга, создадена од тезите  посветени на Градскиот Трговски Центар. Во неа ќе бидат објавени...

Урбана опрема во новиот парк во населба Капиштец

Урбана опрема: клупи, канти за отпадоци, сепаратори, кандилабри итн ... Година: 2014 Локација: населба Капиштец, Скопје Инвеститор: општина Центар Автор:...

Одбиена иницијативата за изработка на елаборат за валоризација на ГТЦ

Иницијативата поткрената од ААМ , Центар за културно наследство  и граѓанската иницијатива „Го сакам ГТЦ" до Конзерваторскиот Центар-Скопје е одбиена...

Фотографии од Велес-втора половина на XIX , XX век и ……

„Фотографии од Велес - втора половина на XIX век, XX век  и денешната состојба на наследството" Извор на фотографии:  македонски...

Македонска филхармонија / Студио 2000, конкурсен труд 2007

Автори: Билјана Филиповска, Мартин Пановски, Јана Гугуловска Соработници: Звонко Ставревски, Ерина Филиповска Фирма: Студио 2000 Скопје Kонтакт: studio2000.com.mk Локација: кеј...

„МЕБО” Штип / Платформа 2006

Административно деловен објект-МЕБО Автори: Елена Павловска, Емил Јегени, Веле Богоевски Соработник: Јасна Милојковиќ Фирма: Платформа Kонтакт:  www.platforma.com.mk Инвеститор: Нико 2002...

Ќе се работи на ново решение за плоштадот во Струга

Петнаесеттина млади студенти по архитектура, искусни архитекти и дизајнери од Европа, до крајот на месецот ќе работат на новото архитектонско...

Стоковна куќа “НАМА“ Скопје / Славко Брезоски 1959

Автор: Славко Брезоски Година: 1959 Локација: плоштад „Македонија"- Скопје Материјалот го состави и приложи: Мартин Ефремовски Во 1956 година администрацијата...

Дом на култура-Струмица/ Б.П. -Тофовска и В.Н.-Кочовска 1976-81

тип на објект: општествен намена: дом на култура автори: Б.Поповиќ-Тофовска и В.Николиќ-Кочовска локација: централен плоштад Струмица година: 1976-81 извор: „100...