Фотогалерија од птичја перспектива – дел II / Михајлов

Автор: Филип Михајлов Период на фотографирање:  2018 - 2020 Локацијии: Водно, Маврово, Прилеп, Охрид и др   Ви го претставуваме вториот дел...

Семејна куќа / Аркитема Архитекти

Локација:  Визбегово, Скопје Автори:  Валон Нухиу, Бујар Абази Студио:  Аркитема Архитекти Година: 2020 Површина: 206 m2   Објектот во поширок...

ПРЕЗЕНТИРАНИ ИДЕЈНИТЕ РЕШЕНИЈА ЗА ТРИТЕ НОВИ ЛЕТНИ СЦЕНИ ВО ГРАДСКИ ПАРК

Посетителите во Градски парк вчера имаа можност на отворено да ја погледнат pop up изложбата, на која беа изложени пристигнатите...

Долж улицата „Орце Николов“

Пред некој ден,  се најави реконструкцијата на улицата „Орце Николов“, заедно со  „Аминта Трети“(Ленинова) и „Мирослав Крлежа“. Проектот беше поздравен...

Фотогалерија од птичја перспектива – дел I / Михајлов

Автор: Филип Михајлов Период на фотографирање:  2018 - 2020 Локација: Скопје   Денес ви го претставуваме Скопје од една поинаква перспектива. Авторот...

„Македонски стандарди“ 2

Пред извесно време , беа поставени „ партерни водачи“ , потребни за безбедно движење на лицата со оштетен вид. Како...

Станбени згради Б13 и Б14, Ново Лисиче / Трифун Јанев

Локација: Ново Лисиче, единка А3-4 Автор: Трифун Јанев Проектна организација: Бетон со мешовита сопственост Р.Е Институт за студии и проектирање...

Јавна библиотека во Гњилане/ повеќе автори

Автори: Предраг Андонов, Бујар Муча, Ивана-Миронска Рајчевска Соработник: Никола Ралевски Фирма: Мегарон Инвеститори: Европска комисија Локација: Гњилане, Косово Проектирање: 2012...

Дизајнерска игра со традицијата/ Кирче Стојоски

Автор: Кирче Стојоски Контакт: www.facebook.com/kircestojoski/ Целта на овoj проект е да се претстави продукт дизајн и дизајн на мебел кој...

Станбени кули ГТЦ / Серафимовски 1952

Локација: Кеј 13-ти Ноември Автор: Александар Серафимовски Година на проектирање: 1952 Изведба: 1959 Извор: 100 години модерна/ Михаил Токарев, Архив...

Findings / Наоди

Куратори: Јован Ивановски, Владимир Десков, Ана Ивановска Дескова, Бојан Каранаков, Огнен Марина, Горан Мицковски и Александар Радевски. Отворање на изложбата:...

„Архитектонските стилови во македонската архитектура…..“ / Кокан Грчев

Доколку сакате да се запознаете со влијанието на архитектонските стилови врз македонската архитектура  кон крајот на XIX век и првата...

Марх честитка!

Драги читатели на МАРХ, во новата година ви посакуваме здравје, среќа и љубов! На македонската архитектура и посакуваме достојни времиња,...

„Компактни соседства-одржлив град“ магистерски труд на Крстевски Д.

Пред неколку месеци,  Драган Крстевски, млад архитект кој работи во Лондон, успешно ја одбрани својата магистерска теза на тема „Одржливи...

Гоце Аџи-Митревски / Цртежи

Куратор: Јован Ивановски, Владимир Десков Отворање на изложбата: среда, 24 Декември 12:00 часот Времетраење на изложбата: 24 декември – Локација: ...

Мал плоштад за населба Жданец / Игор Василевски

Извор:  karpos.gov.mkАвтор: Игор ВасилевскиГодина на проектирање: 2015„Во втор наврат, после современите скали кои наидоа на широка поддршка, населбата Жданец, ќе...

Конкурс за идејно решение за отворен пливачки базен

Агенцијата за млади и спорт распишува конкурс за избор на идејно решение за отворен пливачки базен. Од тоа што е...