Спортска сала „Расадник“ / Волканов

Архитектонски факултет Скопје / Институт за студии и проектирање „БЕТОН“ - Скопје Автор: Михајло Волканов Учесници цо проектирањето/ соработници: Гоце...

Документарен филм за македонската архитектура во Крушево од 1979 година

Архивата на Македонската радио и телевизија ( тогаш Телевизија Скопје) е од огромно значење за македонската архитектура и култура. Нејзината...

ОБЕЗБЕДЕНИ БУЏЕТСКИ СРЕДСТВА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УНИВЕРЗАЛНАТА САЛА

Градоначалникот Петре Шилегов на денешната прес-конференција ги соопшти плановите на Град Скопје за реконструкција на објектот на Универзалната сала. -...

Ралев за Слободен Печат. Мк : Погром на архитектурата во Македонија, чувари на јавниот интерес треба да бидат планерите

На 26ти октомври, новоизбраниот претседател на Асоцијацијата на архитекти на Македонија,  архитект Мишко Ралев, гостуваше во Утринскиот рифинг на  Слободен...

Баргала

Перод: IV век ( први записи за постоење) Извор: Википедија на македонски јазик ( текст ) Фотографии: Филип Конески /  2019...

Ст. Деловен објект во Кисела Вода – АДГ Илинден Скопје

Инвеститор:  АДГ Илинден Скопје Локација: До поранешна „Сапунара“, денес „Адора Флетајрон“ - Кисела Вода Идеен проект: Светлана Бањанска Главен проект:...

Најавен скопскиот саем за мебел 2016

  Извор: ERA Skopski Saem 42. Меѓународен саем на мебел, опрема за домаќинства и јавни објекти, репроматеријали и машини за...

„Палата на управата“, Скопје / Петар Муличкоски 1970

Автор : ПЕТАР МУЛИЧКОСКИ Година : 1970 Локација : СКОПЈЕ, „Илинденска“ б.б  кеј на р. Вардар Извор : Библиотека на...

„Свето Срце Исусово“ – Католичка катедрала, Скопје

Деновиве, тимот на Марх, повторно ја посети Католичката Катедрала во Скопје. Случајната посета, резултираше со фотогалерија на објектот, проектиран 1973...

Телефонска говорница #1

Година: претпоставка е дека потекнува од  80тите или 90тите години на XX век Автор: непознат Локација на примерок: Хол на...

„Крушевска куќа“ – Николоска Марула

Година на издавање : Скопје 2009 Автор : НИКОЛОСКА МАРУЛА Извор : Библиотека на Архитектонски факултет, Скопје Делото насловено “Крушевска...

ПроКредит Банка (поранешен хотел „Српски Краљ“) – Струмица

Локација: Струмица Сопственици: ПроКредит Банка Година на изведба: 1926-1928 (2008-2010 Реконструкција) Извори: НУ Завод за заштита на спомениците на културата...

Драган Крстевски со предавање на Кралскиот институт, во Лондон

Младиот македонски архитект Драган Крстевски ( Гаго), денес ( 08.03.2016) ќе одржи предавање на Кралскиот Институт на Британските Архитекти (RIBA)...

Станбена кула на Вардар / Гаврил Бошкоски

Архитектонско Студио 5.1 Студент / Автор на Проектот: Гаврил Бошкоски Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Проф. д-р Саша Тасиќ,...

Предлог урбанистички план за „Расадник“ Кисела Вода

Деновиве е изложен на разгледување предлог урбанистичкиот план за „Расадник“, Кисела Вода, во истоимената урбана заедница.  За заинтересираните, истиот можете...

” Уметничка резиденција во природен амбиент”

Креативен Викенд Ве поканува, денес Петок, 04.03.2016 година, во 19:00ч. на дебата  за архитектура на тема " Уметничка резиденција во природен...

Се поставуваат „каријатиди“ на Стоковна куќа „НАМА“ Скопје

Како што напредува рефасадирањето на Стоковната куќа “НАМА“ Скопје, така напредуваат и изненадувањата од овој „проект“.  Деновиве се поставуваат монтажни...