Иднината како проект – Доксијадис во Скопје / Публикација

Оргинален наслов: The future as a project, Doxiadis in Skopje Редакција: Калиопи Амигдалу Костас Циамбаос Христос-Георгиос Критикос Издавач: futura Publications...

Промоција на „Резбарени тавани, долапи и врати во Македонија“ / Анета Светиева

Наслов: Резбарени тавани, долапи и врати во Македонија Автор: ликовен уметник Анета Светиева Промотори: проф. д-р Никос Чаусидис и проф. д-р Љупчо...

Стара Битолска Чаршија -Историско урбан развој Урбано архитектонски карактеристики” / Алтипармаков, Гeоргиева

Наслов: „Стара Битолска Чаршија -Историско урбан развој Урбано архитектонски карактеристики" Автори: Зоран Алтипармаков, Надежда Гeоргиева Превод на Француски: Le Courrier des Balkans,...

„Историја на Скопје и неговата околина“ / Салих Асим

Автори:  Салих Асим Година:  1908 / 1932 Издавач: Музеј на град Скопје Превод: д-р Драги Ѓоргиев Година: 2005 Книгата „Историја на...

Публикација Шарена Џамија – Тетово / Павлов

Наслов: „Шарена Џамија - Тетово“ Автор: м-р Зоран Павлов, Издава: Министерство за култура на Република Македонија / Управа за заштита на...

По стапките на Курт Хилшер / Фото-проект на Каспер Моленар

По стапките на Курт Хилшер (In the footsteps of Kurt Hielscher) е проект започнат во 2017 година од страна на...

Улогата на полските урбанисти при обновата на постземјотресно Скопје / Вељаноски

Денес ви го приложуваме целосниот текст од интензивното истражување на архитектот Павел Вељаноски. Неговиот труд ја разработува темата на „улогата на...

77 Living frames / KONNTRA

  „77 living frames“ е проект изработен од страна на интернационалниот тим на архитекти KONNTRA, претставен преку изложба во просториите...

Промоција на публикацијата „архитектурата на новата музеологија: од музеј – зграда до музеј – територија“

Ве покануваме на промоција на публикацијата „Архитектурата на новата музеологија: од музеј-зграда до музеј-територија“, приредена од доц. д-р Мери Батакоја....