Визии за просторен развој на Град Скопје – финални проекти и изложба

Додека планерите го изготвуваат новиот ГУП за Скопје, група студенти имаа за задача да подготват визии за неговиот просторен развој....

УЗУРПИРАНИ ПОГЛЕДИ / СЛУЧАЈ 1 : СКОПСКАТА ТВРДИНА И МСУ

Урбанизмот последните 30 години е сага на македонското општество. Нема сегмент во кој не разочара и се чини дека е...

Градски Ѕид – Скопје / фотогалерија

Локација: Центар - Мал Ринг, Скопје Автор (идеен архитектонско урбанистички проект): Кензо Танге Година: 1965 Автори (станбени блокови): Н.Богачев, С.Ѓуриќ, Љ.Маленкова, А.Серафимовски, С,Симоски,...

Вебинар за дигитализација на културното наследство / НК ИКОМОС – Македонија

Работната група на идни професионалци при Националниот комитет на ИКОМОС во Македонија, ве поканува на нивниот прв ЗУМ вебинар на...

Во тек поднесување кандидатури за изборите во Комората на овластени архитекти и инженери

Комората на овластени архитекти и инженери на Македонија, оваа година спроведува избори  за делегати во собранието, претседателите на раководителните функции...

„Палата на управата“, Скопје / Петар Муличкоски 1970

Автор : ПЕТАР МУЛИЧКОСКИ Година : 1970 Локација : СКОПЈЕ, „Илинденска“ б.б  кеј на р. Вардар Извор : Библиотека на...

„Свето Срце Исусово“ – Католичка катедрала, Скопје

Деновиве, тимот на Марх, повторно ја посети Католичката Катедрала во Скопје. Случајната посета, резултираше со фотогалерија на објектот, проектиран 1973...

Телефонска говорница #1

Година: претпоставка е дека потекнува од  80тите или 90тите години на XX век Автор: непознат Локација на примерок: Хол на...

„Крушевска куќа“ – Николоска Марула

Година на издавање : Скопје 2009 Автор : НИКОЛОСКА МАРУЛА Извор : Библиотека на Архитектонски факултет, Скопје Делото насловено “Крушевска...

ПроКредит Банка (поранешен хотел „Српски Краљ“) – Струмица

Локација: Струмица Сопственици: ПроКредит Банка Година на изведба: 1926-1928 (2008-2010 Реконструкција) Извори: НУ Завод за заштита на спомениците на културата...

Драган Крстевски со предавање на Кралскиот институт, во Лондон

Младиот македонски архитект Драган Крстевски ( Гаго), денес ( 08.03.2016) ќе одржи предавање на Кралскиот Институт на Британските Архитекти (RIBA)...

Станбена кула на Вардар / Гаврил Бошкоски

Архитектонско Студио 5.1 Студент / Автор на Проектот: Гаврил Бошкоски Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Проф. д-р Саша Тасиќ,...

Предлог урбанистички план за „Расадник“ Кисела Вода

Деновиве е изложен на разгледување предлог урбанистичкиот план за „Расадник“, Кисела Вода, во истоимената урбана заедница.  За заинтересираните, истиот можете...

” Уметничка резиденција во природен амбиент”

Креативен Викенд Ве поканува, денес Петок, 04.03.2016 година, во 19:00ч. на дебата  за архитектура на тема " Уметничка резиденција во природен...

Се поставуваат „каријатиди“ на Стоковна куќа „НАМА“ Скопје

Како што напредува рефасадирањето на Стоковната куќа “НАМА“ Скопје, така напредуваат и изненадувањата од овој „проект“.  Деновиве се поставуваат монтажни...

Од денешната дебата на скопскиот саем

„Урбанистички план – просторот како ресурс или роба за продавање“ беше темата на денешната дискусија организирана од страна на Асоцијацијата...

Систем на киосци „Треска“

Автори: Александар Никољски, Анета Христова Година на проектирање: 1991 Година на изведба: 1991 Производител: Треска и Фабрика за стаклопластика, Скопје...