Андреј Токарев / 1935-2021

Извори: Porta 3;   Се поздравуваме со уште еден од доајените на македонската архитектура - проф. дипл. инж. арх. Андреј Токарев,...

Град Скопје ќе се сели во зградата на ЕСМ – пренесува порталот sdk.mk

Според порталот sdk.mk,  градот Скопје по продавањето на новиот објект под скопската тврдина, ќе се сели во стариот објект на...

ВИЛА ЏУМАНЏИ / Спасески, Костадиноски

  Факултет: Архитектонски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје Година: IX семестар, 2020/2021 Проектна задача: Раст 2.0 - Урбани...

Скулптури за живеење / Вангел Наумовски

Вангел Наумовски е македонски сликар со светско реноме.  Роден е во охридското село Скребатно 1922 година ( според друг извор...

EBEC 2021 – Европски БЕСТ Инженерски Натпревар

Студент си на некој од техничките факултети на УКИМ? Имаш желба и ентузијазам да се натпреваруваш?   Европскиот БЕСТ инженерски...

П Р Е Д А В А Њ Е на архитект др. Владимир Ладински

Извор: aam.org.mk Тематски целини: 1.   Предизвици произлезени од промените во животната средина (климатски промени, загадувања, прекумерно користење на природните ресурси...

Реконципирање на музејска поставка – Кинотека / Архипункт

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ ЗА РЕКОНЦИПИРАЊЕ НА ПОСТОЈАНАТА МУЗЕЈСКА ПОСТАВКА ВО КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА Година: 2015 Студио: Архипункт...

Ст. Деловен објект во Кисела Вода – АДГ Илинден Скопје

Инвеститор:  АДГ Илинден Скопје Локација: До поранешна „Сапунара“, денес „Адора Флетајрон“ - Кисела Вода Идеен проект: Светлана Бањанска Главен проект:...

Најавен скопскиот саем за мебел 2016

  Извор: ERA Skopski Saem 42. Меѓународен саем на мебел, опрема за домаќинства и јавни објекти, репроматеријали и машини за...

„Палата на управата“, Скопје / Петар Муличкоски 1970

Автор : ПЕТАР МУЛИЧКОСКИ Година : 1970 Локација : СКОПЈЕ, „Илинденска“ б.б  кеј на р. Вардар Извор : Библиотека на...

„Свето Срце Исусово“ – Католичка катедрала, Скопје

Деновиве, тимот на Марх, повторно ја посети Католичката Катедрала во Скопје. Случајната посета, резултираше со фотогалерија на објектот, проектиран 1973...

Телефонска говорница #1

Година: претпоставка е дека потекнува од  80тите или 90тите години на XX век Автор: непознат Локација на примерок: Хол на...

„Крушевска куќа“ – Николоска Марула

Година на издавање : Скопје 2009 Автор : НИКОЛОСКА МАРУЛА Извор : Библиотека на Архитектонски факултет, Скопје Делото насловено “Крушевска...

ПроКредит Банка (поранешен хотел „Српски Краљ“) – Струмица

Локација: Струмица Сопственици: ПроКредит Банка Година на изведба: 1926-1928 (2008-2010 Реконструкција) Извори: НУ Завод за заштита на спомениците на културата...

Драган Крстевски со предавање на Кралскиот институт, во Лондон

Младиот македонски архитект Драган Крстевски ( Гаго), денес ( 08.03.2016) ќе одржи предавање на Кралскиот Институт на Британските Архитекти (RIBA)...

Станбена кула на Вардар / Гаврил Бошкоски

Архитектонско Студио 5.1 Студент / Автор на Проектот: Гаврил Бошкоски Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Проф. д-р Саша Тасиќ,...

Предлог урбанистички план за „Расадник“ Кисела Вода

Деновиве е изложен на разгледување предлог урбанистичкиот план за „Расадник“, Кисела Вода, во истоимената урбана заедница.  За заинтересираните, истиот можете...