Запознајте се со СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА преку лични доживувања

„Споменик на слободата“ е монументален споменик во Кочани, изграден на ридот Локубија, на северозападната страна на градот. Архитектонското решение е...

Проект: „КензО“ – предлог за нов јавен градски простор во центарот на Скопје

oПроектот КензО е резултат на продлабочени анализи и истражувања на одржливите и биоклиматски стратегии кои се во корелација со подобрувањето...

Анализа на урбаната морфологија на пограничните градови во источнот и југоисточниот регион на Р. С. Македонија и типолошка класификација на градските плоштади

Автори: д-р Ванѓел Дуноски, м-р Дамјан Балкоски и м-р Оливера Стојановска Година: 2020 Издавач: МИТ Универзитет – Скопје, Факултет за Архитектура Финансиска подршка:...

Конкурс за избор на идејно решение за проектирање на управна (општинска) зграда на Општина Аеродром

  Рапишува:  Општина Аеродром Рок:  01.03.2021 / до 10:00 часот Награди:  Прва награда во нето износ од 300.000 денари, Втора награда...

Прирачник за постземјотресна реконструкција на постојните масивни згради / Галиќ, Вукиќ, Андриќ, Степинац

Автор(и) на прирачникот : д-р. Јосип Галиќ, дипл. град. инж. , м-р Хрвоје Вукиќ, д-р. Давор Андриќ, дипл.арх. и Лусија Степинац,...

Тоа што земјотресот не успеа, ние ќе го довршиме – „Метропол“

Деновиве градот повторно ја актуелизира „реконструкцијата“ на фасадата на Метропол, објект на централниот градски плоштад.  Легендарна  зграда  на скопската модерна,...

Изложба на Пикасо во МКЦ

Младинскиот културен центар во соработка со приватната галерија Висконти од Љубљана, Словенија, ја има честа пред македонската публика да ја...

Станбени вили на Вардар – Велес / Димитриевски и Јанакиевски

Архитектонско Студио 5.1 Студенти / Автори на Проектот: Томе Димитриевски и Александар Јанакиевски Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Проф....

Првонаграден конкурсен труд за Градско собрание – Скопје / Равникар 1966

Автор: Едвард Равникар Соработници: Мајда К. и Ана М. Година: 1966 Локација: Плоштад Македонија, Скопје Извор: „Еdvard Ravnikar, architect and...

Kонкурс за дизајн на мебел / PUNKT и Paratisima Skopje

Паратисима Скопје и Пункт мебел, Скопје рапишуваат конкурс за дизајн на мебел наменет за сите дизајнери и креативци кои се во...

Парк во Куманово / Данчо Јовановски 1989

Локација: бул. „Октомвриска револуција, Куманово Претпријатие: „Простор“ д.о.о Куманово Година на проектирање: 1989 Инвеститор: СИЗ за становање, Куманово Извор: Бимас...

JАВЕН ПОВИК за учество на БИМАС 2016

Почитувани колеги, Асоцијација на архитекти на Македонија - ААМ објавува ЈАВЕН ПОВИК  за учество на XVIII Биенале на македонската архитектура...

ГТЦ / фотогалерија на Филип Куновски

Автор:Филип Куновски Локација: Градски Трговски Центар - Скопје Материјалот го приложи: Ноеми Чаусидис

Разбуди го инженерот во себе – Биди дел од ЕBEC2016!

БЕСТ Скопје ви го најавува седмото по ред издание на ЕВЕC (European BEST Engineering Competition) - најголемиот инженерски натпревар во...

Како помина отварањето на изложбата „40 години Траги во просторот“

На 10ти февруари  во Музејот на Град Скопје, се одржа отварањето на изложбата „40 години Траги во просторот“ посветена на...

„Многу скоро ќе треба да одговориме за архитектурата“ – Сања Р.

Понекогаш ми се чини дека е заборавено правото значење на архитектурата. Од смисолот кој таа го има во секојдневниот живот,...

„40 години траги во просторот“ – изложба на архитект Билјана Филиповска

Музејот на град Скопје Ве поканува на отворањето на изложбата на Архитект Билјана Филиповска „40 години траги во просторот“ Среда 10. февруари...