Образци на раст: Неприродни Екологии, ИСТРАЖУВАЧКО-ЕДУКАТИВЕН БОТАНИЧКИ ИНСТИТУТ / Чингоска, Савеска, Димитриевски

[su_divider top="no" size="2"] ИНТЕГРАТИВНО СТУДИО Оваа година темата на студиото ја истражуваше релацијата на современиот град, неговата инфраструктура и пејсажот,...

Дебата за „Клинички центар“ на ТОП ТЕМА

Како да се се стави крај на тоталитаризмот во урбаното планирање и градењето? Дали новиот Клинички центар на иста локација...

Културен дистрикт – Скопје / Саити

[su_divider top="no" size="2"] Проектирање на општествени згради - Интегративно Студио IX   Реупотреба и пренамена на индустриските објекти денес е современ...

Повик за учесници на MEDS workshop “Meeting of Design Students” во Либан

MEDS workshop “Meeting of Design Students” е интернационална платформа за млади архитекти и дизајнери,која секое лето се одржува во различна...

ААМ со соопштение за изградбата на „Нов универзитетски клинички центар“

Денес во 12 часот во просториите на ГЕМ клубот. Асоцијацијата на архитекти на Македонија, одржа прес -конференција со цел да...

Жителите на Карпош против предложениот урбанистички план

Жителите на Карпош, повикуваат преку  социјалните мрежи на освестување на своите сожители против предложениот урбанистички план на општината.  Граѓаните имаат...

„Заблуди и недоразбирања ” / Борис Чипан

Од изданието „111 тези за архитектурата", на професорот Борис Чипан, издвојуваме еден пасус, кој е одличен за компаративната заблуда на...

Ентериер на султанските одаи 1911- Битола

Во 1911 година, Битола ја посетил султанот Мехмед V Решад. По тој повод, битолската управа решила да ги реновира одаите...

“Паралелни хоризонтали” / Едита Винца, Кристина Радеска

Проект: Спортска сала – вертикален гимназиум Локација: Градски парк “Могила на непобедените”, Прилеп Автори/студенти: Едита Винца, Кристина Радеска Педагошки тим:...

Соње Трис / Aлександар Петров 2015

Три предлози за резиденцијален објект Локација: општина Сопиште / Скопско Година: 2015 Автор: Aлександар Петров Соработник: Иван Петрович Фирма: apet.it...

Куќа во Avondale Heights (AUS) / Тихо Стојков 1990

Автор: Тихо Стојков Година на изведба: 1990 Локација: Avondale Heights LOT 439 S. Gateway, Melbourne, Australia Извор: Бимас 1991 ..........

In memoriam: Љубе Пота, урбанист и архитект, 1918 – 2015

Извор: AAM  и Утрински Весник Замина човекот кој го одбележа урбанизмот во Македонија За Љубе Пота неговите колеги велат дека...

Мал базен во Охрид / конкурсен труд – СТОКУЌА

Автор : Јелена Андловиц Фирма: СТОКУЌА ДООЕЛ Година: Локација: Билјанини извори -Охрид Локацијата на објектот е во непосредна близина на...

SPIN – трпезариска маса / MONOZERO

Мебел: трпезариска маса Дизајн и производство: Monozero Контакт: contact@monozero.mk Извор: http://mono-zero.com/mk/portfolio/spin/

Честит Илинден!

2ри август е голем ден во македонската историја. Во повеќе наврати македонскиот народ, овој датум го одбирал за значајни историски...

Македонска филхармонија / Виктор Михајлов 2007(идејно решение)

Автор на идејно решение: Виктор Михајлов Гoдина: 2007 Основен проект: Македонија проект Изведба: во тек Локација: центар на Скопје (...