Охрид / I

Уникатнато културно обединување создадено во текот на постоењето на Отоманската Империја доведува на формирање на специфична архитектура во нејзиниот централен...

Новата сала на собранието на Република Македонија

Деновиве имавме можност да ја погледнеме новата сала на собранието на Република Македонија. Истата е дел од обемната реконструкција и...

Кале – Културна тврдина

Кале, едно од четирите брда околу кои се простира урбаното ткиво на Скопје е во фокусот на два проекти на...

„OHrid JAM“ во организација на БЕСТ Скопје / 30 сеп. – 3 октомври

БЕСТ Скопје организира културна размена со студенти од цела Европа Бордот на Европски Студенти по Технологија (БЕСТ Скопје), организира културна...

Chromo Skopje

Автори: Mattia Mura, Marco Zanin Година: 2016 Извор: Domus На 21 септември, на нет страната на познатиот магазин Домус /...

ПАРК(инг) ден Битола / PARK(ing) day Bitola

На ден 16.09.2016 (петок) од 11:00-20:00 часот, за прв пат во Македонија, на плоштадот „Гоце Делчев“ во Битола, ќе се...

Забележани мали оштетувања на скопската тврдина

Деновиве сеизмичката активност на скопскиот регион, предизвика  оштетувања на некои од објектите низ градот. Kај повеќето објекти, тие се вонкоструктивни...

Тениска арена, гимнастичка сала и сала за боречки спортови

Директорот на СЦ „Борис Трајковски“ Златко Перински денеска ја презентираше новата капитална инвестиција за изградба на нова тениска арена, гимнастичка...

SOFT SPACES / 4-та летна школа за архитектура и дизајн при UACS

Во периодот од 25-ти јуни до 2-ри јули, традиционално во Охрид по четврти пат се одржа меѓународната летна школа за...

Рихтерова скала и Меркалиева Скала на интезитет

Рихтеровата сеизмичка скала определува еден број, од 1 до 10, за да ја квантифицира количината на сеизмичка енергија ослободена при...