Интернационална тренинг програма преку пристапот SymbioCity

Отворен е новиот  круг на меѓународната програма за обука: Овозможување на локална демократија и инклузивен урбан развој преку пристапот SymbioCity,...

Фото на денот на Wikimedia Commons

Денес (31 август, 2016 година), на Ризницата, т.е Wikimedia  Commons (проект на кој се наоѓаат сите фотографии кои се користат...

Промени во законот за просторно и урбанистичко планирање

Во последните три години по 6ти пат беше променет Законот за просторно и урбанистичко планирање. Истиот е донесен со цел...

Анкета на МАРХ за функцијата градоначалник

Од осамостојувањето на Р. Македонија до денес,  архитектурата и урбанизмот како сфери од општеството константно се деградираат од страна на...

АРХИ.ТЕК – студентско списание за архитектура

Пред речиси половина година, на Архитектонскиот Факултет се појави еден нов ентитет со амбициозна намера: Да го промени начинот на...

53 години – Сеќавање на последниот катастрофален земјотрес во Скопје

Пред 53 години, во 5:17 се случи скопската трагедија, градот го погоди  земјотрес со јачина од 6,1Mw. Земјотресот однесе повеќе...

ЈАВЕН ПОВИК за предлози за нови добитници на „Андреја Дамјанов“

Асоцијација на архитекти на Македонија – ААМ објавува ЈАВЕН ПОВИК за предлагање на можни добитници на наградата “Андреја Дамјанов“ за...

Магазин за архитектура и дизајн во Југоисточна Европа „ID-DESIGN“

Почнувајќи од 2015 год. се издава списанието за Архитектура и Дизајн во Југоисточна Европа (South East European Journal of Architecture...

Во тек се подготовките за одлична изложба – „Херои за еден ден“

Наслов: Херои за еден ден, Навраќање кон три урбани артефакти на словенечките архитекти во Скопје Свечено отворање : 27.06.2016, понеделник,...

Изложба на архитектонски студија – Летен семестар АФС 2015/2016

16-23. ЈУНИ 2016 ОТВОРАЊЕ 12 ЧАСОТ, ГОЛЕМА САЛА УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ - СКОРЈЕ Илустрација на поканата:...