Разговор со Александра Петрушевска Ристовска>

Александра Петрушевска Ристовска  e  родена во Скопје, 1981 година, дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје 2005 година, во...

Старо Скопје – Книга 1 / Арсовски

  Наслов: Еволуција на урбаните форми во скопскиот простор (прилози за урбаната историја на Скопје од 5200 г. пр. н. ера...

Паркинг за велосипеди / Петровски, Пасковска

Автори: Димитар Петровски и Ана Пасковска Година: 2020 Локација: Транспортен центар – Скопје   Ова решение е произлезено од работилницата за...

Streets in the sky / Кузмановска, Коцевска

Интегративното студио РАСТ 2.0: НАРАТИВИ ги испитуваше наративите како идејни зачетоци на нов градски простор, нови активности и нова архитектура....

Што беше тоа паркинг?

Темата за паркингот во Скопје е нус производ на македонскиот урбанизам и македонската легислатива.  Последните 30 години, проблемот се зголемува...

Томаш Малковски – „Трите тигри и брутал“ предавање на АФС

На Архитектонскиот Факултет во Скопје се одржа уште едно предавање за полската архитектура, овој пат од Томаш Малковски, младиот архитектонски...

„Новите градови на Балканот: реконструкција за каква иднина?”

Дата: Вторник 17 мај 2016, Време:9:30 ч. Место: Сити Хол Центар Извор: Јана Константинова На семинарот ќе земат учество  г-дин...

„ИМАГИНАРЕН ГРАД“ – изложба на фотографии на Наумчески

Време на одржување: 19 мај 2016, четврток во 20.00 часот Место на одржување: Јавна Соба (Public Room) ул.50 Дивизија бр.22,...

Најавено е Биеналето на македонската архитектура – 2016

Осумнаесеттото Биенале на македонската архитектура - БИМАС 2016, во организација на Асоцијацијата на архитекти на Македонија, ќе се одржи од...

Повторно изложување на „Варшавските тигри“ во Скопје

Одличната изложба и монографија издадена  за „Варшавските тигри“ и нивното дело Музеј на современа уметност во Скопје, повторно ќе имаме...

Покана од МАНУ, за предавање на арх. Георги Константиновски

Почитувани, На 11 мај 2016 година (среда), проф. арх. Георги Константиновски, почесен член на МАНУ, во Македонската академија на науките и уметностите ќе одржи пристапно...

Гранд хотел Скопје / Славко Леви

Локација: ул. Стив Наумов Автор: Славко Леви Година на проектирање: 1954 Изведба:1955-64 Извор: Технички цртежи- Цветанова Невена, Стари снимки од...

“Dani Arhitekture” од19 до 22 мај во Сараево

Сараево од 19 до 22 мај оваа година по девети пат ќе биде домаќин на интернационалниот фестивал за архитектура “Dani...

Во најава комплексот над Јужниот Булевар (бул.Македонија)

Деновиве, на запуштеното градилиште на Јужниот булевар, зад Музејот на Град Скопје, конечно се постави табла со 3Д визуелизација за...

Арх.-урбанистичко решение за „Максим Горки“/ Шуловиќ и Мојсова

Автори: Душанка Шуловиќ, Оливија Мојсова Година: 1989 Инвеститор: РО За организација и изградба на град Скопје СДАМ Награда: 1во место...

Куќата на Тренчови, Комплекс Варналии, Велес / 1868

Година: 1868 година Локација: ул. Јован Алабаков бр.5, Велес Извори: Илустрации : „Велешка куќа“ - Петар Намичев; Фото : Моника...

Скопскиот аквадукт / VI век

Период: Јустинијан I ( помеѓу 527 - 554 год.), најверојатно обнова-интервенции врз истиот во Отоманскиот период (XVI век) Извор: ВикипедијА...