После пожар – печурки :(

Секој збор на тема урбанизам во Македонија е одвишок. На местото на неодамна опожарената кафетерија ( објект од привремен карактер)...

Петиција за проширување на опфатот на интервенција на паркот во населба 11 Октомври-бараки

Група на граѓани, жители на населбата 11 Октомври - бараки, ја иницираат оваа петиција со цел да укажат на властите...

Византиското наследство на Скопје / Хаемус

Во издание на „Хаемус“ излезе водичот „Византиското наследство на Скопје“ на англиски јазик. Книгата дава хронолошки преглед на средновековните цркви...

Фотогалерија од птичја перспектива – дел II / Михајлов

Автор: Филип Михајлов Период на фотографирање:  2018 - 2020 Локацијии: Водно, Маврово, Прилеп, Охрид и др   Ви го претставуваме вториот дел...

Семејна куќа / Аркитема Архитекти

Локација:  Визбегово, Скопје Автори:  Валон Нухиу, Бујар Абази Студио:  Аркитема Архитекти Година: 2020 Површина: 206 m2   Објектот во поширок...

Фотогалерија / Изложба на архитектонски студија – АФС 2015/2016

Марх е првата страна во македонскиот интернет етер, која гласно се залагаше за промоција на студентските трудови и им даде...

Студентски дом / хибридно домување во Берлин

Архитектонско студио 8/1 Автори: Ирина Цоневска, Марија Гелмановска, Александар Кочовски, Лилјана Јанкова Педагошки тим: Проф. д-р Минас Бакалчев, Доц. д-р...

Изложба на архитектонски студија – Летен семестар АФС 2015/2016

16-23. ЈУНИ 2016 ОТВОРАЊЕ 12 ЧАСОТ, ГОЛЕМА САЛА УНИВЕРЗИТЕТ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ АРХИТЕКТОНСКИ ФАКУЛТЕТ - СКОРЈЕ Илустрација на поканата:...

Фотогалерија од изминатиот викенд во Скопје

Изминатиов викенд како што ве информиравме имавме вонреден викенд со настани во Скопје. Во градот се случуваа 4 фестивали истовремено,...

Објект за промет, центар за автоматска обработка и Банка

Локација: Пробиштип Автор: Јован Стефановски Година на проектирање: 1985 Година на изведување: 1986 Инвеститор: Стопанска банка - Основна Банка Пробиштип...

Граѓаните на Тафталиџе против уништувањето на јавниот простор

Изминатиов период, граѓаните на Тафталиџе и општина Карпош, делуваа само- организирано на социјалните мрежи со повик да се спречат делувањата...

Овој викенд се случуваат три креативни фестивали во Скопје

Овој викенд како вистинска реткост, се случуваат три фестивали во Скопје.  Истите имаат за цел да ја раздвижат уметничката, алтернативната...

Инфо пулт / Андријана Савиќ со соработници

Награда за релизирана внатрешна архитектура – ентериер Бимас 2016 „Исклучително ефектното архитектонско обликување на дел од еден огромен ентериер –...

Годишна изложба на студентите при UACS 2015/16 – фотогалерија

Вчера во 20:00 часот, се отвори годишната изложба на Факултет за архитектура и дизајн на UACS(ГИФАД-2016). Овој настан се случува...

Семејна куќа – Фузија / Даниела Хаџиќ

>Награда за проект од областа на архитектурата - Бимас 2016 <<< Локација: 4 ти Јули 121/А општина Ѓорче Петров -...

Изложба на студентите на Факултетот за архитектура и дизајн

Почитувани, Со огромна чест и задоволство Ве покануваме на отворањето на 7-та Годишна изложба на студентите на Факултетот за архитектура...

Црква Св. Архангел Михаил – с. Горно Чичево, Велес / 1861 година

Автор : Андреја Дамјанов Локација : с. Горно Чичево, Градско, Велес Година : 1861 година Извори :  Илустрации и текст...