Пејзажен хотел со поглед на Преспа | Архитектонско студио 7.1 (дел 1)

Педагошки тим: Минас Бакалчев, Саша Тасиќ, Димитар Папастеревски, Александар Петановски, Марија Петрова   Брегот на Преспанското Езеро повлекувајќи се наназад од...

КАКОВ ГРАД? / Просторна интервенција, перформанс и музички настан

Датум: 28.04.2024(недела) Место: Железничка зграда, ул. Борка Талевски 26, 1000 Скопје. Време: 12:00 -15:30 часот.   КАКОВ ГРАД? Настанот  КАКОВ...

Познат победникот на меѓународниот конкурс за Музеј на современи уметности во Подгорица

Министерството за просторно планирање, урбанизам и државен имот на Црна Гора ги објави резултатите од конкурсот за идејно архитеконско решение...

Годишното собрание на АСЕ Architects’ Council of Europe, Европскиот Совет на Архитекти

На 18 и 19 април 2024 година во Брисел се одржа Годишното собрание на АСЕ Architects' Council of Europe, Европскиот...

Кралска гробница во Старо Бонче

Место: Бонче, Прилепско Тип: Некропола Изградена: IV век п.н.е. Период: Хеленистичко време / Римско време Насловна фотографија: Wikipedia / Автор: Македонец Текст...

Објектите на КУПРОМ на продажба

Денес, на 29 март се случува јавно наддавање на кое се ставени на продажба на 5 руинирани објекти во кругот...

Предупредување на Охрид SOS за новоградба врз археолошки остатоци

Охрид SOS предупредува за повторна возможна изградба над археолошки остатоци во старото јадро на Охрид. Овој пат станува збор за...

100 години од раѓањето на Вангел Наумовски

На 22ри март годинава, се одбележаа 100 години од раѓањето на македонскиот сликар и визионер Вангел Наумовски. По тој повод...

Домување во Буњаковец | Архитектонско студио 5.1 (дел 1)

Педагошки тим: Минас Бакалчев, Саша Тасиќ, Димитар Папастеревски, Александар Петановски, Марија Петрова   Во позадина на Трговскиот центар „Буњаковец“, во...

ПОСТОЈАН ЈАВЕН ПОВИК НА КОАИ ЗА 2024 ГОДИНА

Општи одредби Одделението на архитекти и одделението на урбанисти при Комората на овластени архитекти и овластени инженери, ја известува стручната...

Камбанариите во Македонија

Насловна фотографија и останати фотографии: Википедија     Во денешната објава ја разгледуваме темата на камбанариите во рамки на Македонија,...

Виртуелна реконструкција на Хераклеја

Тимот на KAMAiMEDIA изработи 3D виртуелна реконструкција на античкиот град Хераклеја. Фокусот на овој предизвик е античкиот театар, каде посетителите...

Саем на мебел во Скопје 20-24.03.2024

Овој период на социјалните мрежи наидуваме на најави за овогодинешниот саем за мебел. Саемот ќе се одржи од 20-24 Март,...

Изградбата на соборниот храм „Св. Климент Охридски“ / Видео

Во денешната објава ви пренесуваме видео прилог за изградбата на Соборниот храм „Св. Климент Охридски“. Прилогот е дел од документарен...

Дебата на тема “Трансформација“ организирана од BIG SEE (најава)

BIG SEE Македонија организира дебата на тема „Трансформација на модернистичкото архитектонско наследство“. "Објектите од постземјотресната обнова на Скопје после 1963...

Деловна зграда „Еликсир“ / KL Studio

Автори: КЛ Студио Доо Скопје Изведувач: Челик Инженеринг Површина: 2350 м2 Година: 2023 Фотографија: Андријана Тилиќ     Авторско образложение:...

Победник на конкурсот за новиот музеј Беса во Тирана / Oppenheim Architecture

Локација: Тирана, Sarajet e Toptanëve Автори: Oppenheim Architecture заедно со Ralph Appelbaum Associates Година на проектирање: 2024 Извор: Archidaily Oppenheim Architecture е победник на меѓународниот...